11.2015

O zasobach naturalnych w Chełmku

12 listopada br. to w Klubie Seniora w Chełmku dzień z edukacja globalną. Po spotkaniu dotyczącym odpowiedzialnego kupowania, odbędzie się drugie spotkanie w ramach projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”, w trakcie którego prowadząca spotkanie Walentyna Iwanek ze Stow. Rodzina Kolpinga w Chełmku chce przekazać słuchaczom, jak powinniśmy odpowiedzialnie gospodarować zasobami naturalnymi. Prelegentka chce się szczególnie skupić na dwóch zagadnieniach: zasobach wodnych oraz leśnych. Poprzez poznanie śladu wodnego i pokazanie sposobów na zmniejszenie zużycia wody oraz uświadomieniu znaczenia lasów i potrzeby ochrony ich zasobów, chce wykształcić w uczestnikach spotkania poczucie odpowiedzialności i troski o zasoby naturalne oraz zrozumienia wpływu codziennych zachowań na ich zużycie.

Tytuł spotkania „Co wiesz o zasobach naturalnych?”, sala Klubu Seniora w Chełmku, Ul. Piłsudskiego 1, 12 listopada 2015 r., rozpoczęcie godz. 14.00. prowadząca Walentyna Iwanek

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.