11.2015

O zasobach naturalnych w Chełmku

12 listopada br. to w Klubie Seniora w Chełmku dzień z edukacja globalną. Po spotkaniu dotyczącym odpowiedzialnego kupowania, odbędzie się drugie spotkanie w ramach projektu „Odpowiedzialny konsument. Moje codzienne wybory – nasza wspólna sprawa”, w trakcie którego prowadząca spotkanie Walentyna Iwanek ze Stow. Rodzina Kolpinga w Chełmku chce przekazać słuchaczom, jak powinniśmy odpowiedzialnie gospodarować zasobami naturalnymi. Prelegentka chce się szczególnie skupić na dwóch zagadnieniach: zasobach wodnych oraz leśnych. Poprzez poznanie śladu wodnego i pokazanie sposobów na zmniejszenie zużycia wody oraz uświadomieniu znaczenia lasów i potrzeby ochrony ich zasobów, chce wykształcić w uczestnikach spotkania poczucie odpowiedzialności i troski o zasoby naturalne oraz zrozumienia wpływu codziennych zachowań na ich zużycie.

Tytuł spotkania „Co wiesz o zasobach naturalnych?”, sala Klubu Seniora w Chełmku, Ul. Piłsudskiego 1, 12 listopada 2015 r., rozpoczęcie godz. 14.00. prowadząca Walentyna Iwanek

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.