15.12.2014

Pantomima w świetlicy w Sosnowcu

Podczas pierwszych zajęć w kolpingowskiej świetlicy w Sosnowcu prowadzący przeprowadził warsztat pantomimiczny. Dzieci poznały język pantomimy jako uniwersalny język do porozumiewania się. Poznały także pojęcia z zakresu teatru pantomimicznego.

Natomiast w dniu 26.11.2014 dzieci udały się z wizytą do Teatru Dzieci Zagłębia w Będzinie, gdzie zapoznały się z szczegółami pracy aktora oraz miały okazję poznać pracownie plastyczne i wystawę lalek teatralnych. Dzieci poznały różne techniki lalkowe taki jak: kukła, pacynka, jawajka, marionetka, lalka mimiczna, Sycylijka. Odbyły się samodzielne próby animacji lalkowych na scenie kameralnej. Było to możliwe dzięki temu, że podczas zwiedzania nie odbywały się żadne przedstawienia. Dzieci czuły się tam doskonale, bo miały teatr „tylko dla siebie”. Nie często można mieć taką okazję. Duże zainteresowanie wzbudziły maski. Prowadzący przedstawił swoim podopiecznym rolę masek w różnych kulturach, z różnych stron świata. Wizyta w teatrze była bardzo dobrym pomysłem i zainteresowała dzieci dalszym pogłębianiem tajników aktorstwa kukiełkowego.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu