15.12.2014

Pantomima w świetlicy w Sosnowcu

Podczas pierwszych zajęć w kolpingowskiej świetlicy w Sosnowcu prowadzący przeprowadził warsztat pantomimiczny. Dzieci poznały język pantomimy jako uniwersalny język do porozumiewania się. Poznały także pojęcia z zakresu teatru pantomimicznego.

Natomiast w dniu 26.11.2014 dzieci udały się z wizytą do Teatru Dzieci Zagłębia w Będzinie, gdzie zapoznały się z szczegółami pracy aktora oraz miały okazję poznać pracownie plastyczne i wystawę lalek teatralnych. Dzieci poznały różne techniki lalkowe taki jak: kukła, pacynka, jawajka, marionetka, lalka mimiczna, Sycylijka. Odbyły się samodzielne próby animacji lalkowych na scenie kameralnej. Było to możliwe dzięki temu, że podczas zwiedzania nie odbywały się żadne przedstawienia. Dzieci czuły się tam doskonale, bo miały teatr „tylko dla siebie”. Nie często można mieć taką okazję. Duże zainteresowanie wzbudziły maski. Prowadzący przedstawił swoim podopiecznym rolę masek w różnych kulturach, z różnych stron świata. Wizyta w teatrze była bardzo dobrym pomysłem i zainteresowała dzieci dalszym pogłębianiem tajników aktorstwa kukiełkowego.

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.