15.12.2014

Pantomima w świetlicy w Sosnowcu

Podczas pierwszych zajęć w kolpingowskiej świetlicy w Sosnowcu prowadzący przeprowadził warsztat pantomimiczny. Dzieci poznały język pantomimy jako uniwersalny język do porozumiewania się. Poznały także pojęcia z zakresu teatru pantomimicznego.

Natomiast w dniu 26.11.2014 dzieci udały się z wizytą do Teatru Dzieci Zagłębia w Będzinie, gdzie zapoznały się z szczegółami pracy aktora oraz miały okazję poznać pracownie plastyczne i wystawę lalek teatralnych. Dzieci poznały różne techniki lalkowe taki jak: kukła, pacynka, jawajka, marionetka, lalka mimiczna, Sycylijka. Odbyły się samodzielne próby animacji lalkowych na scenie kameralnej. Było to możliwe dzięki temu, że podczas zwiedzania nie odbywały się żadne przedstawienia. Dzieci czuły się tam doskonale, bo miały teatr „tylko dla siebie”. Nie często można mieć taką okazję. Duże zainteresowanie wzbudziły maski. Prowadzący przedstawił swoim podopiecznym rolę masek w różnych kulturach, z różnych stron świata. Wizyta w teatrze była bardzo dobrym pomysłem i zainteresowała dzieci dalszym pogłębianiem tajników aktorstwa kukiełkowego.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.