12.2015

Podaruj wiaderko prądu mieszkańcom Ugandy

Słońce w Ugandzie zachodzi o 18:00. Od tej godziny wszyscy używają lamp naftowych. Źródłem oświetlenia domów jest też palenisko w izbie. Niestety spaliny powodują choroby oraz pożary. Paliwo jest zaś kosztowne na terenach odległych od miast, a jego spalanie zatruwa środowisko. A przecież dostęp do energii elektrycznej jest fundamentalny zarówno dla osobistego jak i ekonomicznego rozwoju.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła akcję „Wiaderko prądu”. Każdy może zmienić życie mieszkańców Ugandy i pomóc w wyposażeniu małych wiosek w panele słoneczne, które dadzą ich mieszkańcom prąd. Wystarczy wpłacić dowolną kwotę przez stronę internetową www.wiaderkopradu.pl

Za zebrane dzięki akcji „Wiaderko Prądu” pieniądze, zakupione zostaną panele słoneczne, które zamontowane będą w małych ugandyjskich miejscowościach w dystryktach Jinja, Kibale, Hoima, Kasese, Arua, Kabale i Lira. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce działa w partnerstwie z lokalną organizacją z Ugandy, która odpowiedzialna będzie za działania na miejscu.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.