12.2015

Podaruj wiaderko prądu mieszkańcom Ugandy

Słońce w Ugandzie zachodzi o 18:00. Od tej godziny wszyscy używają lamp naftowych. Źródłem oświetlenia domów jest też palenisko w izbie. Niestety spaliny powodują choroby oraz pożary. Paliwo jest zaś kosztowne na terenach odległych od miast, a jego spalanie zatruwa środowisko. A przecież dostęp do energii elektrycznej jest fundamentalny zarówno dla osobistego jak i ekonomicznego rozwoju.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła akcję „Wiaderko prądu”. Każdy może zmienić życie mieszkańców Ugandy i pomóc w wyposażeniu małych wiosek w panele słoneczne, które dadzą ich mieszkańcom prąd. Wystarczy wpłacić dowolną kwotę przez stronę internetową www.wiaderkopradu.pl

Za zebrane dzięki akcji „Wiaderko Prądu” pieniądze, zakupione zostaną panele słoneczne, które zamontowane będą w małych ugandyjskich miejscowościach w dystryktach Jinja, Kibale, Hoima, Kasese, Arua, Kabale i Lira. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce działa w partnerstwie z lokalną organizacją z Ugandy, która odpowiedzialna będzie za działania na miejscu.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.