12.2015

Podaruj wiaderko prądu mieszkańcom Ugandy

Słońce w Ugandzie zachodzi o 18:00. Od tej godziny wszyscy używają lamp naftowych. Źródłem oświetlenia domów jest też palenisko w izbie. Niestety spaliny powodują choroby oraz pożary. Paliwo jest zaś kosztowne na terenach odległych od miast, a jego spalanie zatruwa środowisko. A przecież dostęp do energii elektrycznej jest fundamentalny zarówno dla osobistego jak i ekonomicznego rozwoju.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce rozpoczęła akcję „Wiaderko prądu”. Każdy może zmienić życie mieszkańców Ugandy i pomóc w wyposażeniu małych wiosek w panele słoneczne, które dadzą ich mieszkańcom prąd. Wystarczy wpłacić dowolną kwotę przez stronę internetową www.wiaderkopradu.pl

Za zebrane dzięki akcji „Wiaderko Prądu” pieniądze, zakupione zostaną panele słoneczne, które zamontowane będą w małych ugandyjskich miejscowościach w dystryktach Jinja, Kibale, Hoima, Kasese, Arua, Kabale i Lira. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce działa w partnerstwie z lokalną organizacją z Ugandy, która odpowiedzialna będzie za działania na miejscu.

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu