05.2015

Program Makutano Junction.

Fundacja Partners Polska jest już za półmetkiem realizacji programu: Makutano Junction. Multimediane metody nauczania w edukacji globalnej.

Jest to projekt międzynarodowy, angażujący 4 kraje. Jego celem jest podnoszenie wiedzy nauczycieli i kadry akademickiej na temat współzależności Globalnej Północy i Południa, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki Kenii. Aspiruje on również do podniesienia i zaangażowania młodzieży w ww. tematykę.

Środki do jego realizacji są niezwykle kreatywne. Twórcy postanowili nakręcić Kenijską operę mydlaną - Makutano Junction (http://www.makutanojunction.org.uk/). Serial stał się atrakcyjnym narzędziem edukacyjnym, który zarówno dostarcza konkretną wiedzę na temat potrzeb Kenii, jak również uwrażliwia odbiorców oraz kształtuje w nich postawy otwartości i empatii.

Ukończenie projektu oznacza również podjęcie kolejnych inicjatyw Fundacji Partners Polska, dlatego warto odwiedzać ich stronę internetową (http://www.fpp.org.pl/programy/edukacja-globalna)

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.