05.2015

Program Makutano Junction.

Fundacja Partners Polska jest już za półmetkiem realizacji programu: Makutano Junction. Multimediane metody nauczania w edukacji globalnej.

Jest to projekt międzynarodowy, angażujący 4 kraje. Jego celem jest podnoszenie wiedzy nauczycieli i kadry akademickiej na temat współzależności Globalnej Północy i Południa, ze szczególnym uwzględnieniem problematyki Kenii. Aspiruje on również do podniesienia i zaangażowania młodzieży w ww. tematykę.

Środki do jego realizacji są niezwykle kreatywne. Twórcy postanowili nakręcić Kenijską operę mydlaną - Makutano Junction (http://www.makutanojunction.org.uk/). Serial stał się atrakcyjnym narzędziem edukacyjnym, który zarówno dostarcza konkretną wiedzę na temat potrzeb Kenii, jak również uwrażliwia odbiorców oraz kształtuje w nich postawy otwartości i empatii.

Ukończenie projektu oznacza również podjęcie kolejnych inicjatyw Fundacji Partners Polska, dlatego warto odwiedzać ich stronę internetową (http://www.fpp.org.pl/programy/edukacja-globalna)

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.