12.2021

Projekt AS - podsumowań czas!

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów, zdobywania nowych doświadczeń. Wspólnie wzięliśmy udział w wielu interesujących warsztatach, spotkaniach inspirujących czy też w ciekawych inicjatywach zrealizowanych przez naszych uczestników. Ubiegły rok przyniósł nam również chwile radości, uśmiechu oraz zabawy. Wszystkie działania traktowaliśmy nie tylko jako szansę na rozwinięcie kompetencji społecznych, ale – co równie ważne – wzmocnienie relacji, zdobycie przyjaciół.

Grudzień sprzyja podsumowaniom, zatem przypomnijmy sobie kilka wydarzeń z kończącego się 2021 roku.

Koronawirus i pandemiczne obostrzenia nie raz pokrzyżowały nam plany. W maju odbyła się (wielokrotnie przekładana) akcja wolontariacka zrealizowana przez uczestników naszego projektu w obiektach Muzeum Twierdzy Kraków, a konkretnie w Fortach Tonie. Grupa 12 wolontariuszy zaaranżowała ekspozycję w Forcie, wykonała także proste prace konserwacyjne i porządkowe. Uczestnicy pomogli w przygotowaniu obiektów Muzeum do zwiedzania. Zaangażowanie godne podziwu!

Szymon i Filip – reprezentanci krakowskiej grupy V i VI – zorganizowali inicjatywę ,,Szlakiem mongolskich wojowników”. Skierowany do dzieci projekt zrealizowano na terenie Lasu Tynieckiego oraz w Parku Edukacji Globalnej – Wioski Świata w Krakowie. Organizacja przedsięwzięcia była dla chłopaków nie lada wyzwaniem. Poradzili sobie jednak znakomicie, czego dowodem były zadowolone miny małych uczestników.

Warto wspomnieć o inicjatywie Code4Help zorganizowanej przez 3 uczestników z krakowskiej grupy VII - Macieja, Bartka i Mateusza.  Jej wynikiem jest profesjonalna strona internetowa stworzona dla Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga ,,Klub Celtycki’’.

Rok 2021 zakończyliśmy akcją wolontariacką ,,Słodki smak świąt’’, w której dziewczęta z IX i X grupy krakowskiej intensywnie pracowały przy ozdabianiu oraz pakowaniu słodkich, świątecznych upominków dla dzieci z domów dziecka oraz z rodzin zastępczych. Akcja odniosła sukces, przynosząc radość obdarowanym i satysfakcję wolontariuszkom.

Na długo w pamięci pozostaną wrażenia z zeszłorocznych wędrówek po tatrzańskich szlakach i ścieżkach Beskidów Zachodnich. Klimat uroczych miejscowości Murzasichle i Zawoja sprzyjał pogłębianiu wiedzy z zakresu kompetencji społecznych. Był także punktem startowym wycieczek oraz doskonałym miejscem do organizacji wspólnych spotkań przy ognisku.

Wszystkie te wydarzenia wspominamy z radością i uśmiechem na ustach. Byłym i obecnym uczestnikom projektu „AS: aktywnie-społecznie” oraz wszystkim naszym sympatykom, przyjaciołom – każdemu, kogo mieliśmy przyjemność spotkać w czasie realizacji wspólnych działań – bardzo dziękujemy za owocną współpracę i zaangażowanie. W nowy 2022 rok wchodzimy zmotywowani do realizowania kolejnych planów, przekonani, że przed nami wiele inspirujących wydarzeń i ciekawych spotkań!

Tekst i zdjęcia:

Patrycja Wasik i Józef Sikorski

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Jednym z ostatnich działań w ramach projektu „Tak nas widzą: aktywnie w wieku 60+” realizowanym przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce od czerwca br. będzie 2-dniowa konferencja „Aktywnie w każdym wieku – oferta dla seniorów”.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu