04.2018

Przedstawiciele kolpingowskiej Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej obradowali w Tyńcu

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej. Jest to gremium Międzynarodowego Dzieła Kolpinga skupiające osoby odpowiedzialne za pracę z kolpingowskimi partnerami głównie z krajów Globalnego Południa, w tym  m.in. Brazylią, Meksykiem, Boliwią, Paragwajem, Kenią czy Ugandą.

Przed obradami zaplanowano zwiedzanie Krakowa, do którego wielu uczestników przyjechało po raz pierwszy.

W piątkowy wieczór w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu rozpoczęło się posiedzenie Grupy. Pierwszy referat pt. „Aktualna sytuacja polityczna w Polsce” został wygłoszony przez p. Adama Sosnowskiego.

W zebraniu uczestniczył również Sekretarz Generalny Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, Markus Demele, który w swoim wystąpieniu wskazał możliwości rozwoju Dzieła Kolpinga jako organizacji członkowskiej.

Uczestnicy odwiedzili w sobotę rano prowadzony przez Salezjanów w Krakowie Park Edukacji Globalnej czyli tzw. Globalną Wioskę, w której można obejrzeć eksponaty z całego świata i przyjrzeć się sytuacji życiowej ludzi z różnych kontynentów.

W sobotnie popołudnie ks. dr. Witold Kania wygłosił referat pt.  „Ethos i ekologia. Polskie spojrzenia i doświadczenia w zakresie problemów klimatycznych i ochrony środowiska”, w którym przedstawił także działania Kościoła Katolickiego w tym zakresie oraz zaanonsował przygotowania do konferencji klimatycznej, która odbędzie się pod koniec roku w Katowicach.

Uczestnicy spotkania przedstawili materiały dydaktyczne dot. tego tematu wykorzystywane w pracy grup kolpingowskich w Niemczech i Szwajcarii.

Wieczorem uczestnicy mieli okazję spotkać się z przedstawicielami polskiego Dzieła Kolpinga. Po wspólnej Eucharystii oraz prezentacji działań Dzieła Kolpinga w Polsce, goście mogli spędzić wspólnie czas przy tańcu i śpiewie luborzyckiej Rodziny Kolpinga.

Spotkanie odbyło się Krakowie na zaproszenie Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce, która również jest członkiem Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

GALERIA ZDJĘĆ

1 września 2018 r. w Łączycach odbył się piknik "Kolorowy wrzesień w nowych barwach", podczas którego poruszano tematykę sprawiedliwego handlu. Szczególnym produktem na pikniku była kawa Tatico.

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.