08.2015

Raport o Milenijnych Celach Rozwoju na rok 2015.

Raport o Milenijnych Celach Rozwoju na rok 2015 potwierdza stworzenie najbardziej skutecznego ruchu na rzecz przeciwdziałania ubóstwu w historii świata. We wspomnianym raporcie wykazano, że wysiłki podejmowane od 15 lat dotyczące osiągnięcia ośmiu kluczowych celów wyznaczonych w Deklaracji Milenijnej w 2000 r. przyniosły w dużej części pozytywne rezultaty na całym świecie. Zawarte w raporcie dane wraz z analizą dowodzą, że na skutek celowych interwencji, solidnych strategii, odpowiednich zasobów i woli politycznej można zanotować postępy nawet w najuboższych regionach.

Agenda Rozwoju po Roku 2015 będzie kontynuacją Milenijnych Celów Rozwoju. Zgodnie z raportem końcowym o Milenijnych Celach Rozwoju, nowa agenda ma zostać przyjęta jeszcze w tym roku.
Raport o Milenijnych Celach Rozwoju potwierdza, że poprzez wyznaczanie celów istnieje realna możliwość podźwignięcia milionów osób z ubóstwa, wzmocnić pozycję kobiet i dziewcząt, polepszyć sytuację zdrowotną, zwiększyć dobrobyt a także zapewnić szereg nowych możliwości poprawy jakości życia.

Blisko dwadzieścia lat temu niemal połowa krajów rozwijających się doświadczała skrajnego ubóstwa. Liczba osób, żyjących w skrajnym ubóstwie, zmniejszyła się o ponad połowę z  1,9 miliarda w 1990 r. do 836 milionów w 2015 r. Od czasu wypracowania Milenijnych Celów Rozwoju zanotowano znaczącą poprawę w zakresie równości płci w dostępie do szkół. Oprócz tego w większości państw wprowadzono parytet płciowy w dostępie do edukacji na poziomie podstawowym.   Biorąc pod uwagę 174 państwa objęte analizą, 90 procent z nich odnotowało zwiększenie liczby dziewcząt uczęszczających obecnie do szkół oraz liczby kobiet zasiadających w parlamentach w porównaniu do danych sprzed 20 lat. W przeciągu 20 lat średni odsetek kobiet zasiadających w parlamentach podwoił się. Od 1990 r. wskaźnik umieralności dzieci poniżej piątego roku życia skurczył się o ponad połowę z poziomu 90 do 43 zgonów na 1000 żywych urodzeń. Śmiertelność matek spadła o prawie połowę, 45 procent w ujęciu globalnym; największą poprawę w tym obszarze odnotowano po roku 2000.   Inwestycje ukierunkowane na walkę z chorobami takimi jak HIV/AIDS czy malaria, przyniosły efekt lepszy niż kiedykolwiek. W latach 2000 - 2015 udało się zapobiec 6,2 miliona zgonów na skutek malarii. Szacuje się także, że wysiłki obejmujące zapobieganie, diagnozowanie i leczenie gruźlicy pomogły w latach 2000 - 2013 uratować 37 milionów ludzkich istnień.   2,1 miliarda ludzi na całym świecie uzyskało dostęp do odpowiednich urządzeń sanitarnych.

Od 2000 do 2014 r. kraje rozwinięte zwiększyły poziom oficjalnej pomocy rozwojowej o 66 procent w ujęciu realnym, osiągając wysokość 135,2 miliarda USD. W raporcie podkreślono, że w ujęciu globalnym udało się osiągnąć znaczne postępy w realizacji wielu Milenijnych Celów Rozwoju, jednak postęp ten nie jest równomierny i występują widoczne różnice pomiędzy regionami i państwami. Największe zagrożenie dla rozwoju ludzkości niezmiennie stwarzają konflikty. Państwa słabe, na dodatek uwikłane w konflikty zazwyczaj borykają się z najwyższym wskaźnikiem ubóstwa.   Nadal występuje  nierówność płci, mimo, że kobiety mają liczniejszą reprezentację w parlamentach i więcej dziewcząt chodzi do szkoły. Kobiety wciąż zmagają się z dyskryminacją w zakresie dostępu do pracy, podejmowania aktywności ekonomicznej i uczestnictwa w podejmowaniu decyzji w sferze prywatnej i publicznej.

Mimo wielkiego postępu, jaki udało się osiągnąć dzięki Milenijnym Celom Rozwoju, około 800 milionów osób nadal żyje w warunkach skrajnego ubóstwa i cierpi głód. U dzieci wywodzących się z najbiedniejszych 20 procent gospodarstw domowych prawdopodobieństwo opóźnienia w rozwoju jest ponad dwa razy wyższe niż w przypadku dzieci z najbogatszych 20 procent rodzin. Natomiast ryzyko, że dzieci nie będą chodziły do szkoły jest aż cztery razy wyższe. W krajach ogarniętych konfliktem odsetek dzieci nieuczęszczających do szkoły wzrósł z 30 procent w roku 1999 do 36 procent w roku 2012.

Dane dotyczące środowiska pokazują, że globalne emisje dwutlenku węgla wzrosły o ponad 50 procent od 1990 r., a problem niewystarczającej ilości wody dotyka obecnie 40 procent ludności na świecie. Prognozy przewidują jeszcze większy wzrost problemu.

Światowi przywódcy wzywają do przyjęcia nowej ambitnej, długoterminowej i zrównoważonej agendy, która ma zastąpić  Milenijne Cele Rozwoju. Sukcesy odniesione w zakresie realizacji Milenijnych Celów Rozwoju będą stanowić podstawę dla nowych najważniejszych globalnych celów, które w nowatorski sposób podejmą kwestie nierówności, wzrostu gospodarczego, zapewnienia godnej pracy, miast i osiedli ludzkich, industrializacji, energii, zmian klimatycznych, zrównoważonej konsumpcji i produkcji, pokoju i sprawiedliwości.

Milenijne Cele Rozwoju Raport na rok 2015 (ang.)

Więcej: http://www.unic.un.org.pl/milenium.php

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.