04.2014

Rozpoczęcie kursu animatorek edukacji globalnej

W dniach 11-13.04.odbył się inauguracyjny zjazd animatorów edukacji globalnej, którzy będą w ramach 5 kolejnych szkoleń przygotowywać się do prowadzenia zajęć z edukacji globalnej w swoich świetlicach. Na pierwsze spotkanie stawili się wolontariusze ze świetlic z Chełmka, Jarosławia, Makowa Podhalańskiego, Oświęcimia, Poręby Żegoty i Sosnowca.

Po rundzie zapoznawczej, ustaleniu zasad współpracy oraz wypełnieniu tzw. pre-testu uczestniczki miały okazję zapoznać się z grą planszową mającą na celu zwrócenie uwagi na globalne współzależności. Zawodniczki z wielkim zaangażowaniem przystąpiły do gry uznając jednocześnie, że doskonale nadaje się ona do wykorzystania podczas prowadzenia zajęć w świetlicy. Kolejnym etapem zajęć były wykłady na temat edukacji globalnej obejmujące definicję, podstawowe pojęcia- Globalna Północ, Globalne Południe, Globalizacja –czym jest, co nam daje, a co zabiera, czym są globalne współzależności. Każda z prezentacji kończyła się ćwiczeniem, by uczestniczki mogły łatwiej utrwalić sobie nowe treści. Ważnym elementem spotkania była informacja o kodeksie w sprawie obrazów i wiadomości, zawierającemu informacje o tym, jak mówić w sposób rzetelny o krajach globalnego Południa.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.