05.2018

Seminarium dla młodzieży w Tarnowie i Nowym Targu

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”, które zostało zorganizowane  przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce w partnerstwie z Kommende Dortmund - instytutem społecznym działającym przy Archidiecezji Paderborn. Program otrzymał wsparcie finansowe Fundacji Konrada Adenauera w Polsce.

Uczestnicy – uczniowie szkół średnich z Tarnowa i Nowego Targu - mieli możliwość udziału w różnych wykładach i warsztatach, które obejmowały m.in. następujące tematy:  problemy społeczne, młodzież w Europie oraz Solidarność - kluczowa zasada katolickiej nauki społecznej.

Na przykładach pracy społecznej miasta Tarnowa i Nowego Targu oraz instytucji takich jak Caritas i Kolping, uczestnicy nawiązali kontakt z przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego i odkryli nowe możliwości działania.

23 maja uczestnicy seminarium przyjechali do Krakowa gdzie m.in. odwiedzili Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. Tutaj mieli szansę zapoznać się z działalnością Dzieła Kolpinga w Polsce, szczególnym zainteresowaniem cieszyły się działania i projekty skierowane do młodzieży, dotyczące aktywności na rynku pracy oraz kwestie dotyczące sprawiedliwego handlu opisanego na przykładzie kawy Tatico.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.