06.2015

Spotkanie w Caransebes (11-14.06.2015r.)

W dniach 11- 14 czerwca  2015 r. w Caransebes (Rumunia) odbyło się kolejne spotkanie międzynarodowe w ramach projektu  pt. „Budowanie świadomości globalnej w lokalnych społecznościach” finansowanego z funduszy programu Erasmus +. W spotkaniu uczestniczyli reprezentanci 4 krajów partnerskich realizujących projekt:  z Rumunii, Niemiec, Polski i Słowacji.

Partnerzy niemieccy przedstawili akcje międzynarodowego Dzieła Kolpinga w zakresie uświadamiania współzależności globalnych, w szczególności prowadzone  kampanie społeczne „Rio nas porusza” – akcja olimpiada”, „Mail do Merkel”, „Wspólnie dla Afryki oraz „Twój głos przeciw biedzie”.

Omawiano także zagadnienia dotyczące sprawiedliwego handlu, w szczególności możliwości współpracy w zakresie produkcji kawy Tatico kupowanej od kolpingowskich rolników w Meksyku i Hondurasie. Ważnym tematem poruszanym w trakcie spotkania była komunikacja i PR oraz fundraising, w tym utrzymywanie kontaktów ze sponsorami i darczyńcami. Wskazywano na różne formy komunikacji z różnymi grupami docelowymi wewnętrznymi i zewnętrznymi, w tym  zamieszczanie artykułów w lokalnej prasie, wykorzystywanie mediów społecznościowych, informacje na stronie internetowej. Dyskutowano na temat kanałów  rozpowszechniania publikacji, materiałów i ulotek.

Reprezentanci Polski, Słowacji i Rumunii przedstawiali także swoją współpracę z partnerskimi diecezjami w Niemczech, a reprezentanci Niemiec mówili o swoich partnerstwach z krajami Afryki i Ameryki Południowej. Zaprezentowano także kolejne przykłady projektów w zakresie edukacji globalnej zrealizowanych w Polsce i w Niemczech. Uczestnicy wypracowali wspólnie nowe propozycje działań, które w przyszłości mogą być realizowane w poszczególnych krajach.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.