06.2015

Spotkanie w Caransebes (11-14.06.2015r.)

W dniach 11- 14 czerwca  2015 r. w Caransebes (Rumunia) odbyło się kolejne spotkanie międzynarodowe w ramach projektu  pt. „Budowanie świadomości globalnej w lokalnych społecznościach” finansowanego z funduszy programu Erasmus +. W spotkaniu uczestniczyli reprezentanci 4 krajów partnerskich realizujących projekt:  z Rumunii, Niemiec, Polski i Słowacji.

Partnerzy niemieccy przedstawili akcje międzynarodowego Dzieła Kolpinga w zakresie uświadamiania współzależności globalnych, w szczególności prowadzone  kampanie społeczne „Rio nas porusza” – akcja olimpiada”, „Mail do Merkel”, „Wspólnie dla Afryki oraz „Twój głos przeciw biedzie”.

Omawiano także zagadnienia dotyczące sprawiedliwego handlu, w szczególności możliwości współpracy w zakresie produkcji kawy Tatico kupowanej od kolpingowskich rolników w Meksyku i Hondurasie. Ważnym tematem poruszanym w trakcie spotkania była komunikacja i PR oraz fundraising, w tym utrzymywanie kontaktów ze sponsorami i darczyńcami. Wskazywano na różne formy komunikacji z różnymi grupami docelowymi wewnętrznymi i zewnętrznymi, w tym  zamieszczanie artykułów w lokalnej prasie, wykorzystywanie mediów społecznościowych, informacje na stronie internetowej. Dyskutowano na temat kanałów  rozpowszechniania publikacji, materiałów i ulotek.

Reprezentanci Polski, Słowacji i Rumunii przedstawiali także swoją współpracę z partnerskimi diecezjami w Niemczech, a reprezentanci Niemiec mówili o swoich partnerstwach z krajami Afryki i Ameryki Południowej. Zaprezentowano także kolejne przykłady projektów w zakresie edukacji globalnej zrealizowanych w Polsce i w Niemczech. Uczestnicy wypracowali wspólnie nowe propozycje działań, które w przyszłości mogą być realizowane w poszczególnych krajach.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.