06.2015

Spotkanie w Caransebes (11-14.06.2015r.)

W dniach 11- 14 czerwca  2015 r. w Caransebes (Rumunia) odbyło się kolejne spotkanie międzynarodowe w ramach projektu  pt. „Budowanie świadomości globalnej w lokalnych społecznościach” finansowanego z funduszy programu Erasmus +. W spotkaniu uczestniczyli reprezentanci 4 krajów partnerskich realizujących projekt:  z Rumunii, Niemiec, Polski i Słowacji.

Partnerzy niemieccy przedstawili akcje międzynarodowego Dzieła Kolpinga w zakresie uświadamiania współzależności globalnych, w szczególności prowadzone  kampanie społeczne „Rio nas porusza” – akcja olimpiada”, „Mail do Merkel”, „Wspólnie dla Afryki oraz „Twój głos przeciw biedzie”.

Omawiano także zagadnienia dotyczące sprawiedliwego handlu, w szczególności możliwości współpracy w zakresie produkcji kawy Tatico kupowanej od kolpingowskich rolników w Meksyku i Hondurasie. Ważnym tematem poruszanym w trakcie spotkania była komunikacja i PR oraz fundraising, w tym utrzymywanie kontaktów ze sponsorami i darczyńcami. Wskazywano na różne formy komunikacji z różnymi grupami docelowymi wewnętrznymi i zewnętrznymi, w tym  zamieszczanie artykułów w lokalnej prasie, wykorzystywanie mediów społecznościowych, informacje na stronie internetowej. Dyskutowano na temat kanałów  rozpowszechniania publikacji, materiałów i ulotek.

Reprezentanci Polski, Słowacji i Rumunii przedstawiali także swoją współpracę z partnerskimi diecezjami w Niemczech, a reprezentanci Niemiec mówili o swoich partnerstwach z krajami Afryki i Ameryki Południowej. Zaprezentowano także kolejne przykłady projektów w zakresie edukacji globalnej zrealizowanych w Polsce i w Niemczech. Uczestnicy wypracowali wspólnie nowe propozycje działań, które w przyszłości mogą być realizowane w poszczególnych krajach.

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.