05.2015

Stypendia dla uczniów klas pierwszych liceów ogólnokształcących

Towarzystwo Szkół Zjednoczonego świata ogłosiło bardzo ciekawy projekt. Dotyczy on możliwości uzyskania 2 letniego stypendium dla uczniów klas pierwszych liceów ogólnokształcących, które zakończy się uzyskaniem międzynarodowej matury. Istnieje możliwość nauki w szkołach Wielkiej Brytanii, Austrii, Bośni i Hercegowinie, Włoszech, Hong Kongu, Norwegii czy Kostaryce.
Postawione kandydatom wymagania są wysokie:

• uczeń/uczennica I klasy liceum ogólnokształcącego
• średnia ocen minimum 4,5
• wynik testu gimnazjalnego minimum 80%
• dobra znajomość języka angielskiego
• udokumentowane szerokie zainteresowania i osiągnięcia
• doświadczenie w pracy charytatywnej, społecznej

Niemniej jednak atrakcyjność stypendium w pełni je tłumaczy. Jego laureat nabierze szerokiego sposobu postrzegania spraw globalnych i będzie mógł pochwalić się znacznymi osiągnięciami już za młodych lat. Termin składania wniosków upływa w październiku 2015r.

Źródło: www.uwc.org.pl

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.