05.2015

Stypendia dla uczniów klas pierwszych liceów ogólnokształcących

Towarzystwo Szkół Zjednoczonego świata ogłosiło bardzo ciekawy projekt. Dotyczy on możliwości uzyskania 2 letniego stypendium dla uczniów klas pierwszych liceów ogólnokształcących, które zakończy się uzyskaniem międzynarodowej matury. Istnieje możliwość nauki w szkołach Wielkiej Brytanii, Austrii, Bośni i Hercegowinie, Włoszech, Hong Kongu, Norwegii czy Kostaryce.
Postawione kandydatom wymagania są wysokie:

• uczeń/uczennica I klasy liceum ogólnokształcącego
• średnia ocen minimum 4,5
• wynik testu gimnazjalnego minimum 80%
• dobra znajomość języka angielskiego
• udokumentowane szerokie zainteresowania i osiągnięcia
• doświadczenie w pracy charytatywnej, społecznej

Niemniej jednak atrakcyjność stypendium w pełni je tłumaczy. Jego laureat nabierze szerokiego sposobu postrzegania spraw globalnych i będzie mógł pochwalić się znacznymi osiągnięciami już za młodych lat. Termin składania wniosków upływa w październiku 2015r.

Źródło: www.uwc.org.pl

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.