11.2015

Świat w filiżance - 6.11.2015r.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak poprzez codzienne czynności , jesteśmy zależni od mieszkańców odległych zakątków naszego globu. Pijesz herbatę? Nie byłoby jej gdyby nie producenci z Chin i Indii, to tam produkuje się najwięcej tego napoju. A może kawa? Tej też nie znajdziesz w Europie, podróż po Twoją poranną kawę będzie równie daleka – najwięcej ziarna produkują kraje z Ameryki Południowej: Brazylia, Kolumbia ale też Wietnam, Indonezja czy Etiopia.

Spotkanie przy filiżankach gorących napojów organizuje Iwona Prokop ze Stow. Terapeutów na Rzecz Dzieci i Młodzieży z Autyzmem oraz innymi Zaburzeniami Rozwoju MODUS. Spotkanie dla  rodziców dzieci z niepełnosprawnością oraz terapeutów współpracujących ze stowarzyszeniem „MODUS” odbędzie się 6 listopada o godz. 17.00 w restauracji PROGRESYWNA (ul. Witosa 110) w Nowym Sączu.
Prowadząca  chce wśród zaproszonych wzmocnić poczucie współodpowiedzialności za świat oraz wykreować z nimi pomysł na wspólna inicjatywę np. proekologiczną.

fot. pixabay.com/Baohm

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.