11.2015

Świat w filiżance - 6.11.2015r.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak poprzez codzienne czynności , jesteśmy zależni od mieszkańców odległych zakątków naszego globu. Pijesz herbatę? Nie byłoby jej gdyby nie producenci z Chin i Indii, to tam produkuje się najwięcej tego napoju. A może kawa? Tej też nie znajdziesz w Europie, podróż po Twoją poranną kawę będzie równie daleka – najwięcej ziarna produkują kraje z Ameryki Południowej: Brazylia, Kolumbia ale też Wietnam, Indonezja czy Etiopia.

Spotkanie przy filiżankach gorących napojów organizuje Iwona Prokop ze Stow. Terapeutów na Rzecz Dzieci i Młodzieży z Autyzmem oraz innymi Zaburzeniami Rozwoju MODUS. Spotkanie dla  rodziców dzieci z niepełnosprawnością oraz terapeutów współpracujących ze stowarzyszeniem „MODUS” odbędzie się 6 listopada o godz. 17.00 w restauracji PROGRESYWNA (ul. Witosa 110) w Nowym Sączu.
Prowadząca  chce wśród zaproszonych wzmocnić poczucie współodpowiedzialności za świat oraz wykreować z nimi pomysł na wspólna inicjatywę np. proekologiczną.

fot. pixabay.com/Baohm

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.