08.2015

Światowy Dzień Pomocy Humanitarnej

Każdego roku pomocy humanitarnej potrzebuje blisko 300 mln osób poszkodowanych w katastrofach naturalnych i konfliktach zbrojnych. 19 sierpnia ustanowiono Światowy Dzień Pomocy Humanitarnej, dzień,  w którym o ich problemach mówi się szczególnie dużo.

Data upamiętnia rocznicę zamachu na siedzibę ONZ w Bagdadzie. Co roku ONZ, Unia Europejska i inne organizacje organizują konferencje, różne pokazy i akcje edukacyjne, mające na celu usprawnienie pomocy oraz pokazanie wysiłków i ryzyka, podejmowanych przez pracowników humanitarnych.

Dlatego tak ważne jest docenienie bezinteresownego oddania i poświęcenia pracowników i wolontariuszy pracujących na całym świecie. Niosą oni pomoc osobom najbardziej potrzebującym, często bardzo ryzykując swoje własne życie.

Liczba osób dotkniętych skutkami wielu konfliktów zbrojnych osiągnęła najwyższy poziom od czasów II wojny światowej. Z kolei liczba osób dotkniętych klęskami naturalnymi, a także tymi spowodowanymi przez człowieka również plasuje się na wysokim poziomie.

W Dniu Pomocy Humanitarnej bardzo istotne jest uznanie dla człowieczeństwa. Rodziny oraz społeczności będące w sytuacji zagrożenia, mają prawo z godnością walczyć o przetrwanie. Potrzebują oni wsparcia i zasługują na nie. Każda chętna osoba do pomocy, może przyczynić się do zmiany.

W maju przyszłego roku, stolica Turcji, Stambuł będzie gospodarzem pierwszego Światowego Szczytu Humanitarnego, na którym spotkają się przede wszystkim głowy państw i rządów oraz liderzy organizacji społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, społeczności dotkniętych skutkami kryzysu i organizacji multilateralnych. Uczestnicy szczytu będą decydować o powstaniu nowych partnerstw i inicjatyw, które przyczynią się do znacznego polepszenia sytuacji osób cierpiących na całym świecie. Jest to realizacją postanowień Agendy 2030 na rzecz Zrównoważonego Rozwoju.

Żródło: www.un.orgwww.unic.un.org.plwww.eurodesk.pl

Fot.pixabay.com/Picography

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.