06.2015

Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Pracy Dzieci - 12.06.2015

Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Pracy Dzieci (ang. World Day Against Child Labour) ustanowiła Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP, ang. ILO) aby udało się ograniczyć wyzysk dzieci i przestrzeganie konwencji MOP nr 182 dotyczącej najcięższych form pracy dzieci oraz konwencji MOP nr 138 w sprawie minimalnego wieku zatrudnienia. Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Pracy Dzieci jest obchodzony od 2002 roku.

Dane Międzynarodowej Organizacji Pracy z lipca 2013 roku:

• od 2000 roku liczba pracujących dzieci zmniejszyła się o jedną trzecią, do 168 milionów.
  • najwięcej dzieci pracuje w Azji oraz rejonie Pacyfiku (78 milionów, niemal 10% dzieci z tamtego regionu). W Afryce Subsaharyjskiej problem dotyka największej części populacji, ponieważ pracuje tam więcej niż jedna piąta dzieci.
  • wśród pracujących dzieci najwięcej jest zatrudnionych w rolnictwie. Ten sektor odpowiada za 59% przypadków pracy dzieci.

Dzieci pracują na farmach, w fabrykach, kopalniach, handlują, sprzątają w prywatnych domach, biegają jako posłańcy, walczą w armiach… Nie mają szans na dzieciństwo, na edukację, na lepsze życie.

Więcej: www.ilo.orgwww.ekokalendarz.pl

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu