06.2015

Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Pracy Dzieci - 12.06.2015

Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Pracy Dzieci (ang. World Day Against Child Labour) ustanowiła Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP, ang. ILO) aby udało się ograniczyć wyzysk dzieci i przestrzeganie konwencji MOP nr 182 dotyczącej najcięższych form pracy dzieci oraz konwencji MOP nr 138 w sprawie minimalnego wieku zatrudnienia. Światowy Dzień Sprzeciwu wobec Pracy Dzieci jest obchodzony od 2002 roku.

Dane Międzynarodowej Organizacji Pracy z lipca 2013 roku:

• od 2000 roku liczba pracujących dzieci zmniejszyła się o jedną trzecią, do 168 milionów.
  • najwięcej dzieci pracuje w Azji oraz rejonie Pacyfiku (78 milionów, niemal 10% dzieci z tamtego regionu). W Afryce Subsaharyjskiej problem dotyka największej części populacji, ponieważ pracuje tam więcej niż jedna piąta dzieci.
  • wśród pracujących dzieci najwięcej jest zatrudnionych w rolnictwie. Ten sektor odpowiada za 59% przypadków pracy dzieci.

Dzieci pracują na farmach, w fabrykach, kopalniach, handlują, sprzątają w prywatnych domach, biegają jako posłańcy, walczą w armiach… Nie mają szans na dzieciństwo, na edukację, na lepsze życie.

Więcej: www.ilo.orgwww.ekokalendarz.pl

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu