06.2015

Światowy Dzień Uchodźcy

Światowy Dzień Uchodźcy został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 r., ma uświadamiać problemy, z jakimi borykają się osoby, które zostały zmuszone do ucieczki ze swego kraju.

W Światowym Dniu Uchodźcy UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) Wysoki Komisarz Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców ogłosił, że liczba uchodźców, azylantów oraz uchodźców wewnętrznych na całym świecie, po raz pierwszy od czasów II wojny światowej, przekroczyła ona 50 milionów osób.

Uchodźca to osoba zmuszona do opuszczenia terenu, na którym mieszkała ze względu na zagrożenie życia, zdrowia, lub wolności, najczęściej sytuacja ta związana jest  z walkami zbrojnymi, klęskami żywiołowymi, prześladowaniami na tle religijnym religijnymi bądź z powodu rasy lub przekonań politycznych. Według Konwencji Genewskiehj z 1951 roku uchodźcą nazywana jest osoba, która przebywa poza krajem swego pochodzenia i posiada uzasadnioną obawę przed prześladowaniem w tym kraju ze względu na religię, rasę, narodowość, poglądy polityczne lub przynależność do określonej grupy społecznej.

Więcej: www.un.org/enwww.ekokalendarz.pl

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu