06.2015

Światowy Dzień Uchodźcy

Światowy Dzień Uchodźcy został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 r., ma uświadamiać problemy, z jakimi borykają się osoby, które zostały zmuszone do ucieczki ze swego kraju.

W Światowym Dniu Uchodźcy UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) Wysoki Komisarz Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców ogłosił, że liczba uchodźców, azylantów oraz uchodźców wewnętrznych na całym świecie, po raz pierwszy od czasów II wojny światowej, przekroczyła ona 50 milionów osób.

Uchodźca to osoba zmuszona do opuszczenia terenu, na którym mieszkała ze względu na zagrożenie życia, zdrowia, lub wolności, najczęściej sytuacja ta związana jest  z walkami zbrojnymi, klęskami żywiołowymi, prześladowaniami na tle religijnym religijnymi bądź z powodu rasy lub przekonań politycznych. Według Konwencji Genewskiehj z 1951 roku uchodźcą nazywana jest osoba, która przebywa poza krajem swego pochodzenia i posiada uzasadnioną obawę przed prześladowaniem w tym kraju ze względu na religię, rasę, narodowość, poglądy polityczne lub przynależność do określonej grupy społecznej.

Więcej: www.un.org/enwww.ekokalendarz.pl

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.