06.2015

Światowy Dzień Uchodźcy

Światowy Dzień Uchodźcy został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 r., ma uświadamiać problemy, z jakimi borykają się osoby, które zostały zmuszone do ucieczki ze swego kraju.

W Światowym Dniu Uchodźcy UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) Wysoki Komisarz Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców ogłosił, że liczba uchodźców, azylantów oraz uchodźców wewnętrznych na całym świecie, po raz pierwszy od czasów II wojny światowej, przekroczyła ona 50 milionów osób.

Uchodźca to osoba zmuszona do opuszczenia terenu, na którym mieszkała ze względu na zagrożenie życia, zdrowia, lub wolności, najczęściej sytuacja ta związana jest  z walkami zbrojnymi, klęskami żywiołowymi, prześladowaniami na tle religijnym religijnymi bądź z powodu rasy lub przekonań politycznych. Według Konwencji Genewskiehj z 1951 roku uchodźcą nazywana jest osoba, która przebywa poza krajem swego pochodzenia i posiada uzasadnioną obawę przed prześladowaniem w tym kraju ze względu na religię, rasę, narodowość, poglądy polityczne lub przynależność do określonej grupy społecznej.

Więcej: www.un.org/enwww.ekokalendarz.pl

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.