10.2015

Światowy Dzień Żywności: Marnujemy tony jedzenia!

Federacja Polskich Banków żywności przygotowała raport: "Nie marnuj jedzenia 2015", z którego wynika, że w polskich domach marnuje się blisko 2 mln ton żywności. Najwięcej wyrzucamy pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów.

Według raportu do marnotrawstwa żywności przyznaje się 60 proc. Polaków w wieku 18-75 lat. Najczęstszym powodem wyrzucenia jedzenia na śmietnik jest nieważny termin przydatności do spożycia (45 proc.). Dla 12 proc. przyczyną jest również niewłaściwe przechowywanie żywności, także dla 10 proc. - zbyt duże posiłki, dla 9 proc. – kupno niezadowalającego jakościowo produktu, dla 8 proc. – za duże zakupy, a dla 8 proc. – nie trafiony w gusta produkt.

Federacja przypomina, że do marnotrawstwa dochodzi nie tylko w domach ale również  w lokalach gastronomicznych. Podczas zbiorów, produkcji, przetwórstwa lub magazynowania do strat dochodzi z kolei w wyniku błędów i nieprawidłowości procedur.

Według raportu Polska znajduje się na 5. miejscu w UE (za Wlk. Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią) pod względem marnowania żywności. Autorzy przygotowanego opracowania na podstawie danych Eurostatu zwracają jednak uwagę, że na Zachodzie więcej jedzenia marnują konsumenci. W Polsce natomiast głównym źródłem strat jest branża spożywcza, choć zmniejszyły się one znacząco w ciągu ostatnich 10 lat.

Zmniejszenie o połowę marnotrawstwa żywności w ramach wzorów zrównoważonej produkcji i konsumpcji zakłada jeden z celów rozwojowych ONZ do roku 2030.

Raport Federacji Polskich Banków Żywności: "Nie marnuj jedzenia 2015"

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.