10.2015

Światowy Dzień Żywności: Marnujemy tony jedzenia!

Federacja Polskich Banków żywności przygotowała raport: "Nie marnuj jedzenia 2015", z którego wynika, że w polskich domach marnuje się blisko 2 mln ton żywności. Najwięcej wyrzucamy pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów.

Według raportu do marnotrawstwa żywności przyznaje się 60 proc. Polaków w wieku 18-75 lat. Najczęstszym powodem wyrzucenia jedzenia na śmietnik jest nieważny termin przydatności do spożycia (45 proc.). Dla 12 proc. przyczyną jest również niewłaściwe przechowywanie żywności, także dla 10 proc. - zbyt duże posiłki, dla 9 proc. – kupno niezadowalającego jakościowo produktu, dla 8 proc. – za duże zakupy, a dla 8 proc. – nie trafiony w gusta produkt.

Federacja przypomina, że do marnotrawstwa dochodzi nie tylko w domach ale również  w lokalach gastronomicznych. Podczas zbiorów, produkcji, przetwórstwa lub magazynowania do strat dochodzi z kolei w wyniku błędów i nieprawidłowości procedur.

Według raportu Polska znajduje się na 5. miejscu w UE (za Wlk. Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią) pod względem marnowania żywności. Autorzy przygotowanego opracowania na podstawie danych Eurostatu zwracają jednak uwagę, że na Zachodzie więcej jedzenia marnują konsumenci. W Polsce natomiast głównym źródłem strat jest branża spożywcza, choć zmniejszyły się one znacząco w ciągu ostatnich 10 lat.

Zmniejszenie o połowę marnotrawstwa żywności w ramach wzorów zrównoważonej produkcji i konsumpcji zakłada jeden z celów rozwojowych ONZ do roku 2030.

Raport Federacji Polskich Banków Żywności: "Nie marnuj jedzenia 2015"

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu