04.2015

Światowy Tydzień Szczepień 2015 (24-30 kwietnia)

Tegoroczny Światowy Tydzień Szczepień odbywa się pod hasłem: Wyrównywanie nierówności w poziomie szczepień.

WHO wzywa do zapobiegania niepotrzebnemu kalectwu i śmierci dzięki szczepieniom. W 2013 roku blisko 22 miliony dzieci nie przyjęło wymaganych trzech dawek szczepionki przeciwko krztuścowi, błonicy, tężcowi.

Szczepienia są powszechnie uznawane za jedne z najbardziej skutecznych i efektywnych kosztowo działań zdrowotnych. Obecnie chronią dzieci nie tylko przed chorobami na które szczepionki dostępne są od lat, jak np.: błonica, tężec, polio, odra ale również przed takimi jak zapalenie płuc i biegunka rotawirusowa. Dzięki nowym i zaawansowanym szczepionkom, dorośli mogą być chronieni przed chorobami, które zagrażają życiu, takimi jak: grypa, zapalenie opon mózgowych czy rak szyjki macicy i wątroby.

Kampania w 2015 roku skupia się na wyrównaniu nierówności w poziomie szczepień zgodnie z planem działań zawartym w Globalnym Planie Działań Szczepiennych (GVAP). Plan zatwierdziły 294 państwa członkowskie WHO w maju 2012. Plan określa ramy aby zapobiec milionom zgonów do roku 2020 poprzez powszechny dostęp do szczepionek dla osób we wszystkich społecznościach.

Celem GVAP jest:

• zwiększenie ilości rutynowych szczepień
  • zwiększenie kontroli nad chorobami, którym można zapobiegać poprzez szczepienia z przykładem polio jako choroby wyeliminowanej
  • wprowadzenie nowych bardziej udoskonalonych szczepionek
  • badania i rozwój następnej generacji szczepionek i technologii.

GVAP zaleca trzy kluczowe kroki mające na celu polepszenie liczby realizowanych szczepień:

• współpraca placówek medycznych, również tych zajmujących się opieką poporodową dla matek i dzieci
  • wzmocnienie opieki medycznej, aby szczepionki były dostępne również w kryzysowych sytuacjach
  • zapewnienie powszechnego dostępu do szczepionek.

Więcej: www.who.int

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.