08.2015

Światowy Tydzień Wody: Woda i zrównoważony rozwój

Światowy Tydzień Wody odbędzie się w Sztokholmie i będzie trwał w dniach 23 sierpnia - 28 sierpnia br. Głównym organizatorem wydarzenia jest Sztokholmski Międzynarodowy Instytut Wodny (SIWI). W tych dniach w Sztokholmie będą odbywać się spotkania reprezentantów świata nauki z przedstawicielami biznesu, instytucji publicznych i organizacji  pozarządowych.

Tematem przewodnim tegorocznego spotkania jest woda i zrównoważony rozwój. Celem jest zapewnienie dostępu do czystej wody 1,8 miliarda ludziom, którzy obecnie go nie posiadają. Bardzo istotnym zagadnieniem jest zwiększenie wydajności wody i zachęcenie do bardziej efektywnego korzystania z niej. Dostęp do czystej wody jest zarówno warunkiem jak i rezultatem zrównoważonego rozwoju.

Podczas Światowego Tygodnia Wody będą wręczane nagrody:
Stockholm Water  Prize (tzw. wodny Nobel) , Junior Water Prize oraz Stockholm Industry Water Awards Prize.

Program Światowego Tygodnia Wody

Raport Światowego Tygodnia Wody 2015

Więcej informacji: www.worldwaterweek.org

Fot.pixabay.com/roegger

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.