08.2015

Światowy Tydzień Wody: Woda i zrównoważony rozwój

Światowy Tydzień Wody odbędzie się w Sztokholmie i będzie trwał w dniach 23 sierpnia - 28 sierpnia br. Głównym organizatorem wydarzenia jest Sztokholmski Międzynarodowy Instytut Wodny (SIWI). W tych dniach w Sztokholmie będą odbywać się spotkania reprezentantów świata nauki z przedstawicielami biznesu, instytucji publicznych i organizacji  pozarządowych.

Tematem przewodnim tegorocznego spotkania jest woda i zrównoważony rozwój. Celem jest zapewnienie dostępu do czystej wody 1,8 miliarda ludziom, którzy obecnie go nie posiadają. Bardzo istotnym zagadnieniem jest zwiększenie wydajności wody i zachęcenie do bardziej efektywnego korzystania z niej. Dostęp do czystej wody jest zarówno warunkiem jak i rezultatem zrównoważonego rozwoju.

Podczas Światowego Tygodnia Wody będą wręczane nagrody:
Stockholm Water  Prize (tzw. wodny Nobel) , Junior Water Prize oraz Stockholm Industry Water Awards Prize.

Program Światowego Tygodnia Wody

Raport Światowego Tygodnia Wody 2015

Więcej informacji: www.worldwaterweek.org

Fot.pixabay.com/roegger

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu