11.2015

Tydzień Edukacji Globalnej 2015

W tym roku ma miejsce już 17 edycja europejskiego Tygodnia Edukacji Globalnej. Wydarzenie obchodzone będzie w tym roku w dniach 16 – 22 listopada.

Tegoroczne hasło TEG to „Równość – od słów do czynów”.

Pod wspólną nazwą Tydzień Edukacji Globalnej kryje się szereg aktywności promujących, wdrażających czy też dopiero inicjujących edukację globalną w poszczególnych państwach członkowskich Rady Europy. Jest to tydzień imprez mających na celu zarówno celebrowanie samej dziedziny edukacji globalnej, jak i popularyzowanie podejmowanych w jej zakresie zagadnień.

Fundacja Dzieła Kolpinga podczas trwania Tygodnia Edukacji Globalnej kontynuuje serię spotkań z zakresu edukacji globalnej organizowanych na terenie Małopolski.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.