06.2019

W Bułgarii odbyło się spotkanie w ramach projektu Erasmus+.

W dniach 17-20 czerwca 2019 roku w mieście Dobrich w Bułgarii odbyło się drugie spotkanie partnerskie w ramach projektu Erasmus + pt. “Active citizenship by making lifelong learning amons seniors a reality” (Aktywne obywatelstwo poprzez urzeczywistnienie idei uczenia się przez całe życie).

W spotkaniiu uczestniczyli przedstawiciele pięciu orgamnizacji partnerskich: Kolping International Association (wcześniej: Kolpingwerk e.V.) z Niemiec, Fundacja Dzieła Kolpinga z Polski, Kolpingovo dielo na Slovensku ze Słowacji, Andragoski zavod Maribor - Ljudska univerza ze Słowenii i gospodarz spotkania -  Avangard Personal Consulting z Bułgarii.

Głównym celem spotkania była prezentacja form i metod aktywizacji (włączenia społecznego) i motywacji starszych ludzi, wsparcia uczących się osób dorosłych (seniorów) w rozwoju umiejętności  zdobywania wiedzy, panowania nad emocjami i adaptacji do zmian, rozwiązywania problemów i pokonywania przeszkód. Omówiono strategie poradnictwa i motywacji, które zachęcają nisko wykwalifikowanych seniorów do rozwijania i podnoszenia kompetencji i umiejętności.

Goście z organizacji partnerskich mieli okazję uzyskać więcej informacji na temat różnych rodzajów działań poświęconych motywacji i aktywizacji osób starszych w mieście  Dobrich i jego regionie. W związku z tym odbyły się spotkania i wizyty: z przewodniczącą klubów seniora w mieście Dobrich, w muzeum architektury i etnografii „Stary Dobrich”, w domu etnograficznym w mieście, z dyrektorem biblioteki regionalnej „Dora Gabe”, z zastępcą burmistrza ds. działań humanitarnych w gminie Dobrich, z grupą seniorów z lokalnej organizacji w Warnie, pracującą nad różnymi projektami motywującymi i aktywizującymi seniorów oraz z przedstawicielem klubu seniorów w mieście Bałczik.

Zdjęcia ze spotkania są dostępne na profilu projektu na Facebooku

Więcej informacji o projekcie: erasmus.kolping.pl

Tekst: Avangard Personal Consulting

Projekt jest finansowany ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus +

W dniach 1-2.10.2019 roku odbyło się w Mariborze trzecie spotkanie w ramach projektu ERASMUS+.

W dniach 19-28 sierpnia 2019 odbywa się w mieście Meksyk wymiana młodzieży w ramach projektu, którego liderem jest Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce.

Kompetencje kulturowe to jeden z aspektów projektu „AS: aktywnie – społecznie”, którego Fundacja jest realizatorem.