01.2015

W styczniu 2015 roku rozpoczęły się zajęcia dziennikarskie w świetlicach

Od stycznia 2015 r. w ramach projektu „Lokalna Świetlica Globalna” rozpoczynamy zajęcia dziennikarskie. Zajęcia obejmują 15 godzin w każdej z 7 świetlic, a ich celem jest przybliżenie uczestnikom warsztatu dziennikarskiego z wykorzystaniem zagadnień związanych z edukacją globalną. Zdobyta wiedza zostanie wykorzystana do przygotowania prezentacji lub reportaży, które zostaną przedstawione podczas akcji informacyjno –edukacyjnych organizowanych lokalnie.

Projekt „Lokalna Świetlica Globalna – edukacja dzieci i młodzieży” jest realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.