01.2015

W styczniu 2015 roku rozpoczęły się zajęcia dziennikarskie w świetlicach

Od stycznia 2015 r. w ramach projektu „Lokalna Świetlica Globalna” rozpoczynamy zajęcia dziennikarskie. Zajęcia obejmują 15 godzin w każdej z 7 świetlic, a ich celem jest przybliżenie uczestnikom warsztatu dziennikarskiego z wykorzystaniem zagadnień związanych z edukacją globalną. Zdobyta wiedza zostanie wykorzystana do przygotowania prezentacji lub reportaży, które zostaną przedstawione podczas akcji informacyjno –edukacyjnych organizowanych lokalnie.

Projekt „Lokalna Świetlica Globalna – edukacja dzieci i młodzieży” jest realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.