07.2014

Warsztaty „Aktywni Młodzi – lokalnie i globalnie”

W dniach 15-17.11.2013 r. odbyło się drugie spotkanie w ramach projektu „Aktywni Młodzi – lokalnie i globalnie”.

Tematem rozpoczynającym warsztaty była odpowiedzialna konsumpcja. Zajęcia były poprowadzone przez przedstawiciela Partnera „Eine Welt e.V. Leipzig”. Uczestnicy warsztatów odwiedzili również Park Edukacji Globalnej, gdzie odbyły się warsztaty afrykańskie i na własne oczy można było zobaczyć m. in. afrykańskie chaty, indiańskie tipi, igloo jak i domek mieszkańców Papui-Nowej Gwinei.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.