04.2015

Warsztaty dziennikarskie w Makowie Podhalańskim

Warsztaty dziennikarskie w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży” w Makowie Podhalańskim

W marcu bieżącego roku podopieczni świetlicy środowiskowej w Makowie Podhalańskim prowadzonej przez Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga rozpoczęli przygodę dziennikarską na warsztatach z tego zakresu.

Pierwsze zajęcia poświęcone zostały na uporządkowanie wiedzy na temat dziennikarza i jego trudnego zawodu. Dzieciaki świetnie orientowały się, jakie zadania do niego należą i gdzie może pracować. Wspólnie ustaliliśmy, że każdy szanujący się dziennikarz musi przestrzegać pewnych zasad i stosować się do norm. Na kolejnych spotkaniach poznawaliśmy formy dziennikarskie, takie jak wywiady, artykuły prasowe i relacje. W miarę poszczególnych możliwości tworzyliśmy wspólnie takie teksty, redagowaliśmy także notatkę na temat młodego chłopca z Kenii, opisywaliśmy siebie w liście do rówieśników  z innych kontynentów.

Zajęcia terenowe poświęciliśmy na odkrywanie ciekawych miejsc w naszej miejscowości, które chcielibyśmy pokazać koleżankom i kolegom innej narodowości. Wyjście połączone było z przyspieszonym kursem fotografii, zdjęcia są dziełem podopiecznych świetlicy.

18 kwietnia zobaczyliśmy z bliska pracę dziennikarza radiowego, mieliśmy bowiem możliwość wzięcia udziału w wycieczce do Radia Kraków. Poznawanie zakątków budynku radia oraz rozmowy z dziennikarzami były fascynujące. Każdy z uczestników wycieczki słuchał z zapartym tchem wszystkich ciekawostek związanych z radiem. Nauczyliśmy się też kilku rzeczy technicznych z zakresu rozchodzenia się fal i dźwięków w różnych pomieszczeniach. Zajęcia praktyczne wzbudziły wiele śmiechu i radości.

Przed nami jeszcze kilka godzin warsztatów, które poświęcone zostaną redagowaniu petycji oraz tworzeniu fotorelacji z zajęć edukacji globalnej. Chcemy podzielić się nimi z większą liczbą osób.

Justyna Wojdyła – prowadząca zajęcia

Wiecej zdjęć  tutaj

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.