10.2014

Warsztaty poglądowe z edukacji globalnej w kolpingowskich świetlicach

W siedmiu kolpingowskich świetlicach we wrześniu i październiku 2014 r. odbyły się warsztaty poglądowe. Trenerki z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej „Znak”, Partnera Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce w realizacji projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży”, poprowadziły zajęcia z edukacji globalnej dla dzieci i młodzieży.

Głównym zagadnieniem warsztatów były globalne współzależności. Dzieci wykonując różne zadania miały okazję wypracowywać wiedzę i zastanawiać się na tym, jak funkcjonuje świat. Zaznajomione zostały między innymi z pojęciami takimi jak Globalna Północ i Globalne Południe, globalne współzależności kulturowe. Omówione zostały kwestie zasobów naturalnych ziemi, dbania o nie oraz problem oszczędzania wody i energii. Zastanawiały się nad pochodzeniem produktów. Poruszone zostały również, główne wątki dotyczące odpowiedzialnej konsumpcji - w ramach tego, co mogą robić każdego dnia, podejmując rozliczne decyzje konsumenckie. Głównym narzędziem warsztatu była ogromna gra planszowa z różnymi rodzajami zadań.

Terminy poszczególnych zajęć:

• Chełmek, 27.10.2014
  • Jarosław, 21.10.2014
  • Kłodawa Gdańska, 4.10.2014
  • Maków Podhalański, 28.10.2014
  • Oświęcim, 18.09.2014
  • Poręba Żegoty, 8.10.2014
  • Sosnowiec, 29.10.2014

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.