10.2014

Warsztaty poglądowe z edukacji globalnej w kolpingowskich świetlicach

W siedmiu kolpingowskich świetlicach we wrześniu i październiku 2014 r. odbyły się warsztaty poglądowe. Trenerki z Fundacji Kultury Chrześcijańskiej „Znak”, Partnera Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce w realizacji projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży”, poprowadziły zajęcia z edukacji globalnej dla dzieci i młodzieży.

Głównym zagadnieniem warsztatów były globalne współzależności. Dzieci wykonując różne zadania miały okazję wypracowywać wiedzę i zastanawiać się na tym, jak funkcjonuje świat. Zaznajomione zostały między innymi z pojęciami takimi jak Globalna Północ i Globalne Południe, globalne współzależności kulturowe. Omówione zostały kwestie zasobów naturalnych ziemi, dbania o nie oraz problem oszczędzania wody i energii. Zastanawiały się nad pochodzeniem produktów. Poruszone zostały również, główne wątki dotyczące odpowiedzialnej konsumpcji - w ramach tego, co mogą robić każdego dnia, podejmując rozliczne decyzje konsumenckie. Głównym narzędziem warsztatu była ogromna gra planszowa z różnymi rodzajami zadań.

Terminy poszczególnych zajęć:

• Chełmek, 27.10.2014
  • Jarosław, 21.10.2014
  • Kłodawa Gdańska, 4.10.2014
  • Maków Podhalański, 28.10.2014
  • Oświęcim, 18.09.2014
  • Poręba Żegoty, 8.10.2014
  • Sosnowiec, 29.10.2014

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu