08.2015

Większe zarobki kolumbijskich pracowników plantacji bananów

Największy związek pracowników plantacji bananów, SINTRAINAGRO, podpisał szeroką umowę obejmującą pracowników w głównym regionie eksportowym Kolumbii - Uruba. Kontrakt ten przewiduje podniesienie płac o 6% w pierwszym  roku oraz zgodnie z indeksem cen konsumpcyjnych w kolejnych. Dwuletnią umowę zbiorową udało się podpisać po zaledwie 19 dniach rozmów.  Negocjacje były prowadzone przez przedstawicieli 18 tysięcy osób pracujących przy zbiorach bananów oraz 266 plantatorów.

Wynegocjowane warunki to np. wsparcie funduszu mieszkaniowego, edukacji,  wsparcie w organizacji transportu do pracy, badań lekarskich. Utworzono także stale działający, wspólny komitet, który ma omawiać rozwój branży.

Więcej: www.ekonsument.pl

Fot.pixabay.com/Unsplash

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.