08.2015

Większe zarobki kolumbijskich pracowników plantacji bananów

Największy związek pracowników plantacji bananów, SINTRAINAGRO, podpisał szeroką umowę obejmującą pracowników w głównym regionie eksportowym Kolumbii - Uruba. Kontrakt ten przewiduje podniesienie płac o 6% w pierwszym  roku oraz zgodnie z indeksem cen konsumpcyjnych w kolejnych. Dwuletnią umowę zbiorową udało się podpisać po zaledwie 19 dniach rozmów.  Negocjacje były prowadzone przez przedstawicieli 18 tysięcy osób pracujących przy zbiorach bananów oraz 266 plantatorów.

Wynegocjowane warunki to np. wsparcie funduszu mieszkaniowego, edukacji,  wsparcie w organizacji transportu do pracy, badań lekarskich. Utworzono także stale działający, wspólny komitet, który ma omawiać rozwój branży.

Więcej: www.ekonsument.pl

Fot.pixabay.com/Unsplash

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu