08.2015

Większe zarobki kolumbijskich pracowników plantacji bananów

Największy związek pracowników plantacji bananów, SINTRAINAGRO, podpisał szeroką umowę obejmującą pracowników w głównym regionie eksportowym Kolumbii - Uruba. Kontrakt ten przewiduje podniesienie płac o 6% w pierwszym  roku oraz zgodnie z indeksem cen konsumpcyjnych w kolejnych. Dwuletnią umowę zbiorową udało się podpisać po zaledwie 19 dniach rozmów.  Negocjacje były prowadzone przez przedstawicieli 18 tysięcy osób pracujących przy zbiorach bananów oraz 266 plantatorów.

Wynegocjowane warunki to np. wsparcie funduszu mieszkaniowego, edukacji,  wsparcie w organizacji transportu do pracy, badań lekarskich. Utworzono także stale działający, wspólny komitet, który ma omawiać rozwój branży.

Więcej: www.ekonsument.pl

Fot.pixabay.com/Unsplash

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.