08.2015

Większe zarobki kolumbijskich pracowników plantacji bananów

Największy związek pracowników plantacji bananów, SINTRAINAGRO, podpisał szeroką umowę obejmującą pracowników w głównym regionie eksportowym Kolumbii - Uruba. Kontrakt ten przewiduje podniesienie płac o 6% w pierwszym  roku oraz zgodnie z indeksem cen konsumpcyjnych w kolejnych. Dwuletnią umowę zbiorową udało się podpisać po zaledwie 19 dniach rozmów.  Negocjacje były prowadzone przez przedstawicieli 18 tysięcy osób pracujących przy zbiorach bananów oraz 266 plantatorów.

Wynegocjowane warunki to np. wsparcie funduszu mieszkaniowego, edukacji,  wsparcie w organizacji transportu do pracy, badań lekarskich. Utworzono także stale działający, wspólny komitet, który ma omawiać rozwój branży.

Więcej: www.ekonsument.pl

Fot.pixabay.com/Unsplash

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.