08.2015

Większe zarobki kolumbijskich pracowników plantacji bananów

Największy związek pracowników plantacji bananów, SINTRAINAGRO, podpisał szeroką umowę obejmującą pracowników w głównym regionie eksportowym Kolumbii - Uruba. Kontrakt ten przewiduje podniesienie płac o 6% w pierwszym  roku oraz zgodnie z indeksem cen konsumpcyjnych w kolejnych. Dwuletnią umowę zbiorową udało się podpisać po zaledwie 19 dniach rozmów.  Negocjacje były prowadzone przez przedstawicieli 18 tysięcy osób pracujących przy zbiorach bananów oraz 266 plantatorów.

Wynegocjowane warunki to np. wsparcie funduszu mieszkaniowego, edukacji,  wsparcie w organizacji transportu do pracy, badań lekarskich. Utworzono także stale działający, wspólny komitet, który ma omawiać rozwój branży.

Więcej: www.ekonsument.pl

Fot.pixabay.com/Unsplash

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu