06.2015

Wycieczka do Radia Kraków (Świetlica w Oświęcimiu)

22 czerwca br. uczestnicy zajęć w projekcie „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży" realizowanym w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG  ze świetlicy w Oświęcimiu pojechali na wycieczkę do Radia Kraków.

Zwiedzaliśmy tam różne pomieszczenia, między innymi studio nagrań gdzie odbywała się rozmowa dziennikarza i trzech zaproszonych gości. Widzieliśmy tam wielką salę, w której było bardzo dużo krzeseł i dowiedzieliśmy się , że ściany są zrobione w różne kształty np.: trójkąty i kwadraty aby nie robiło się echo podczas nagrywania programów. Poznaliśmy tam pana Grzegorza i on opowiedział nam dużo ciekawych rzeczy dotyczących tego miejsca i dotyczących również nagrań. Jeszcze dowiedzieliśmy się ,że aby nie było echa prawie wszystkie pomieszczenia mają okrągłe ściany, w Radiu nie ma kątów.

Następnie pojechaliśmy pod Wawel zobaczyć smoka i kupowaliśmy pamiątki dla nas i naszych najbliższych. Gdy wracaliśmy do domu byliśmy bardzo zmęczeni ale pełni wrażeń. Byliśmy tam około siedmiu godzin a więc mieliśmy prawo być zmęczeni! Radio Kraków to bardzo ciekawe miejsce. Jeszcze oprócz tego rozmawialiśmy z policją podczas Akcji Bezpieczne wakacje organizowanej w Krakowie. Dzieci mogły pojechać przez  tor przeszkód na rowerze -to było super. A więc nikomu na pewno się nie nudziło jednak gdy byliśmy w autobusie to nie mogliśmy się już doczekać aż dojedziemy. Według mnie wycieczka była bardzo ciekawa i fajnia!

Uczestnik wycieczki

Więcej zdjęć tutaj

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.