06.2015

Wycieczka do Radia Kraków (Świetlica w Oświęcimiu)

22 czerwca br. uczestnicy zajęć w projekcie „Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży" realizowanym w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG  ze świetlicy w Oświęcimiu pojechali na wycieczkę do Radia Kraków.

Zwiedzaliśmy tam różne pomieszczenia, między innymi studio nagrań gdzie odbywała się rozmowa dziennikarza i trzech zaproszonych gości. Widzieliśmy tam wielką salę, w której było bardzo dużo krzeseł i dowiedzieliśmy się , że ściany są zrobione w różne kształty np.: trójkąty i kwadraty aby nie robiło się echo podczas nagrywania programów. Poznaliśmy tam pana Grzegorza i on opowiedział nam dużo ciekawych rzeczy dotyczących tego miejsca i dotyczących również nagrań. Jeszcze dowiedzieliśmy się ,że aby nie było echa prawie wszystkie pomieszczenia mają okrągłe ściany, w Radiu nie ma kątów.

Następnie pojechaliśmy pod Wawel zobaczyć smoka i kupowaliśmy pamiątki dla nas i naszych najbliższych. Gdy wracaliśmy do domu byliśmy bardzo zmęczeni ale pełni wrażeń. Byliśmy tam około siedmiu godzin a więc mieliśmy prawo być zmęczeni! Radio Kraków to bardzo ciekawe miejsce. Jeszcze oprócz tego rozmawialiśmy z policją podczas Akcji Bezpieczne wakacje organizowanej w Krakowie. Dzieci mogły pojechać przez  tor przeszkód na rowerze -to było super. A więc nikomu na pewno się nie nudziło jednak gdy byliśmy w autobusie to nie mogliśmy się już doczekać aż dojedziemy. Według mnie wycieczka była bardzo ciekawa i fajnia!

Uczestnik wycieczki

Więcej zdjęć tutaj

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.