10.2015

Z Kolpingiem w Peru i Urugwaju

Jak wygląda życie w Peru i Urugwaju i  jaka jest specyfika pracy Rodzin  Kolpinga w tamtych krajach?

O tym wszystkim mogliśmy porozmawiać z przedstawicielami Dzieła Kolpinga z  tych państw dzięki  ich wizycie studyjnej  zorganizowanej przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce w dniach 24 – 27 września br. Uczestniczyli w niej  – ks. prezes Bernard  Godbarsen i Augustin Aishemberg  z DK w Urugwaju i Rosita del Carmen Palomino Risco – przewodnicząca DK w Peru.

Na początek krótka historia: Rosita ma 23 lata. Odwiedza codziennie jedną z Rodzin Kolpinga. Jest ich w Peru 182. Droga bywa trudna – niektóre Rodziny  mają bowiem siedzibę w środku amazońskiej puszczy. Ale ona musi tam dotrzeć, więc nie zraża się niczym – nawet wszechobecnymi groźnymi wężami czy skorpionami. To mógłby być początek filmu przygodowego, ale jest najprawdziwszą historią pracy przewodniczącej  z Peru.

Tej i wielu innych opowieści  mogli  wysłuchać  członkowie  małopolskich Rodzin Kolpinga, które odwiedzili  goście z Ameryki Łacińskiej. W intensywnym programie spotkań  znalazły się  bowiem Wadowice, Oświęcim, Bochnia i Porąbka Uszewska, gdzie wraz  z  przedstawicielami  Brzeska, Dębna i Jadownik odbyła się  prawdziwa latynoska fiesta. Goście znaleźli też czas, by spotkać  się Rodziną z Krakowa, a także  w gronie zarządu i pracowników Fundacji wymienić się doświadczeniami z realizacji projektów i wzajemnie zainspirować  do  dalszego działania.
Wracając do swoich domów, Goście z Globalnego Południa dziękowali za ciepłe przyjęcie w każdym odwiedzanym miejscu oraz za możliwość poznania specyfiki pracy polskiego Dzieła Kolpinga i polskiej kultury. A my poczuliśmy się nieco bliżej  andyjskiego Peru i równinnego Urugwaju.

Więcej zdjęć

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu