10.2015

Z Kolpingiem w Peru i Urugwaju

Jak wygląda życie w Peru i Urugwaju i  jaka jest specyfika pracy Rodzin  Kolpinga w tamtych krajach?

O tym wszystkim mogliśmy porozmawiać z przedstawicielami Dzieła Kolpinga z  tych państw dzięki  ich wizycie studyjnej  zorganizowanej przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce w dniach 24 – 27 września br. Uczestniczyli w niej  – ks. prezes Bernard  Godbarsen i Augustin Aishemberg  z DK w Urugwaju i Rosita del Carmen Palomino Risco – przewodnicząca DK w Peru.

Na początek krótka historia: Rosita ma 23 lata. Odwiedza codziennie jedną z Rodzin Kolpinga. Jest ich w Peru 182. Droga bywa trudna – niektóre Rodziny  mają bowiem siedzibę w środku amazońskiej puszczy. Ale ona musi tam dotrzeć, więc nie zraża się niczym – nawet wszechobecnymi groźnymi wężami czy skorpionami. To mógłby być początek filmu przygodowego, ale jest najprawdziwszą historią pracy przewodniczącej  z Peru.

Tej i wielu innych opowieści  mogli  wysłuchać  członkowie  małopolskich Rodzin Kolpinga, które odwiedzili  goście z Ameryki Łacińskiej. W intensywnym programie spotkań  znalazły się  bowiem Wadowice, Oświęcim, Bochnia i Porąbka Uszewska, gdzie wraz  z  przedstawicielami  Brzeska, Dębna i Jadownik odbyła się  prawdziwa latynoska fiesta. Goście znaleźli też czas, by spotkać  się Rodziną z Krakowa, a także  w gronie zarządu i pracowników Fundacji wymienić się doświadczeniami z realizacji projektów i wzajemnie zainspirować  do  dalszego działania.
Wracając do swoich domów, Goście z Globalnego Południa dziękowali za ciepłe przyjęcie w każdym odwiedzanym miejscu oraz za możliwość poznania specyfiki pracy polskiego Dzieła Kolpinga i polskiej kultury. A my poczuliśmy się nieco bliżej  andyjskiego Peru i równinnego Urugwaju.

Więcej zdjęć

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.