12.2014

Zajęcia teatralne w Kłodawie Gdańskiej

Animatorki edukacji globalnej z malutkiej wsi, Kłodawa Gdańska w gminie Trąbki Wielkie skupiają się w ramach działań świetlicowych na prowadzeniu zajęć teatralnych z elementami edukacji globalnej.
Tematami wiodącymi zajęć były:

11.10.2014     Przenikanie się kultur na bliskim i dalekim wschodzie – dawniej i dziś
18.10.2014     Wojna jako efekt totalitaryzmu
24.10.2014     Solidaryzm społeczny

Podsumowaniem zajęć będzie przedstawienie teatralne przygotowane wspólnie przez dzieci i młodzież.

Projekt „Lokalna Świetlica Globalna – edukacja dzieci i młodzieży” jest realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z Funduszy EOG

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.