30.10.2014

Zapraszamy do oglądnięcia filmu Aktywni Młodzi - lokalnie i globalnie

Film powstał w ramach projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” realizowanym przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Celem projektu było kształtowanie postaw obywatelskich 245 dzieci z 7 świetlic prowadzonych przez lokalne stowarzyszenia w Chełmku, Łebie, Jarosławiu, Koronowie, Kłodawie Gd., Niewieścinie i Oświęcimiu. Projekt prowadzony był z dwoma parterami z Niemiec i jednym ze Szwajcarii. Istotnym elementem realizacji projektu było wsparcie w zakresie podniesienia wiedzy i świadomości 14 liderów świetlic oraz wypracowanie rozwiązań mających wspierać rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Wskazane cele osiągnęliśmy poprzez zajęcia edukacyjne, w tym warsztaty: Społeczeństwo obywatelskie – MCR, Świat na moim talerzu, Sprawiedliwy handel, Jeden dzień - świat młodego człowieka Północy i Południa, Wolontariuszem ty i ja, akcje w lokalnym środowisku.

Liderzy świetlic wzięli udział w cyklu seminaryjno-warsztatowym, jak również uczestniczyli w wizycie studyjnej u partnera–„Eine Welt”, organizacji prowadzącej od ponad 20-stu lat działania w zakresie budzenia świadomości lokalnej na rzecz edukacji globalnej.

Realizacja projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” stała się istotnym impulsem do podejmowania działań w zakresie edukacji globalnej w kolpingowskich świetlicach.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.