30.10.2014

Zapraszamy do oglądnięcia filmu Aktywni Młodzi - lokalnie i globalnie

Film powstał w ramach projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” realizowanym przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Celem projektu było kształtowanie postaw obywatelskich 245 dzieci z 7 świetlic prowadzonych przez lokalne stowarzyszenia w Chełmku, Łebie, Jarosławiu, Koronowie, Kłodawie Gd., Niewieścinie i Oświęcimiu. Projekt prowadzony był z dwoma parterami z Niemiec i jednym ze Szwajcarii. Istotnym elementem realizacji projektu było wsparcie w zakresie podniesienia wiedzy i świadomości 14 liderów świetlic oraz wypracowanie rozwiązań mających wspierać rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Wskazane cele osiągnęliśmy poprzez zajęcia edukacyjne, w tym warsztaty: Społeczeństwo obywatelskie – MCR, Świat na moim talerzu, Sprawiedliwy handel, Jeden dzień - świat młodego człowieka Północy i Południa, Wolontariuszem ty i ja, akcje w lokalnym środowisku.

Liderzy świetlic wzięli udział w cyklu seminaryjno-warsztatowym, jak również uczestniczyli w wizycie studyjnej u partnera–„Eine Welt”, organizacji prowadzącej od ponad 20-stu lat działania w zakresie budzenia świadomości lokalnej na rzecz edukacji globalnej.

Realizacja projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” stała się istotnym impulsem do podejmowania działań w zakresie edukacji globalnej w kolpingowskich świetlicach.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.