30.10.2014

Zapraszamy do oglądnięcia filmu Aktywni Młodzi - lokalnie i globalnie

Film powstał w ramach projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” realizowanym przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Celem projektu było kształtowanie postaw obywatelskich 245 dzieci z 7 świetlic prowadzonych przez lokalne stowarzyszenia w Chełmku, Łebie, Jarosławiu, Koronowie, Kłodawie Gd., Niewieścinie i Oświęcimiu. Projekt prowadzony był z dwoma parterami z Niemiec i jednym ze Szwajcarii. Istotnym elementem realizacji projektu było wsparcie w zakresie podniesienia wiedzy i świadomości 14 liderów świetlic oraz wypracowanie rozwiązań mających wspierać rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Wskazane cele osiągnęliśmy poprzez zajęcia edukacyjne, w tym warsztaty: Społeczeństwo obywatelskie – MCR, Świat na moim talerzu, Sprawiedliwy handel, Jeden dzień - świat młodego człowieka Północy i Południa, Wolontariuszem ty i ja, akcje w lokalnym środowisku.

Liderzy świetlic wzięli udział w cyklu seminaryjno-warsztatowym, jak również uczestniczyli w wizycie studyjnej u partnera–„Eine Welt”, organizacji prowadzącej od ponad 20-stu lat działania w zakresie budzenia świadomości lokalnej na rzecz edukacji globalnej.

Realizacja projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” stała się istotnym impulsem do podejmowania działań w zakresie edukacji globalnej w kolpingowskich świetlicach.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu