30.10.2014

Zapraszamy do oglądnięcia filmu Aktywni Młodzi - lokalnie i globalnie

Film powstał w ramach projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” realizowanym przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Celem projektu było kształtowanie postaw obywatelskich 245 dzieci z 7 świetlic prowadzonych przez lokalne stowarzyszenia w Chełmku, Łebie, Jarosławiu, Koronowie, Kłodawie Gd., Niewieścinie i Oświęcimiu. Projekt prowadzony był z dwoma parterami z Niemiec i jednym ze Szwajcarii. Istotnym elementem realizacji projektu było wsparcie w zakresie podniesienia wiedzy i świadomości 14 liderów świetlic oraz wypracowanie rozwiązań mających wspierać rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Wskazane cele osiągnęliśmy poprzez zajęcia edukacyjne, w tym warsztaty: Społeczeństwo obywatelskie – MCR, Świat na moim talerzu, Sprawiedliwy handel, Jeden dzień - świat młodego człowieka Północy i Południa, Wolontariuszem ty i ja, akcje w lokalnym środowisku.

Liderzy świetlic wzięli udział w cyklu seminaryjno-warsztatowym, jak również uczestniczyli w wizycie studyjnej u partnera–„Eine Welt”, organizacji prowadzącej od ponad 20-stu lat działania w zakresie budzenia świadomości lokalnej na rzecz edukacji globalnej.

Realizacja projektu „Aktywni młodzi - lokalnie i globalnie” stała się istotnym impulsem do podejmowania działań w zakresie edukacji globalnej w kolpingowskich świetlicach.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.