01.2015

Zapraszamy na pierwsze międzynarodowe szkolenie do Niemiec

Już na początek marca zostało zaplanowane pierwsze szkolenie dla osób zajmujących się edukacją globalną w obszarze edukacji dla dorosłych.

Organizatorem pierwszego spotkania jest Kolping International przy wsparciu Diecezjalnego Dzieła  Kolpinga w Münster. Szkolenie odbędzie się w Kolonii w dniach 5. - 8. marca 2015. Szczegółowy program w języku angielskim znajduje się do pobrania.
Spotkanie to będzie zarówno wprowadzeniem do tematyki edukacji globalnej, przedstawieniem działań z poszczególnych krajów partnerskich tj. z Niemiec, Litwy, Polski, Słowacji, Słowenii i Rumunii jak i szczegółowym zaprezentowaniem wieloletniego doświadczenia niemieckiego partnera i modelu podejmowanych działań.

Projekt „Strengthening global awareness in the local communities - Kolping 2020 Strategy” – „Wzmacnianie świadomości globalnej w lokalnych społecznościach -  Strategia Kolping 2020” realizowany jest w ramach programu Erasmus+ współfinansowanego przez Unię Europejską.

Program - pobierz

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.