06.2015

Zielony Tydzień (03-05.06.2015 r.)

Właśnie w Brukseli rozpoczęło się wydarzenie o nazwie Green Week, czyli Zielony Tydzień, którego organizatorem jest Komisja Europejska. Uczestniczą w nim eksperci z całej Europy.

Zielony Tydzień to największa organizowana corocznie konferencja poświęcona unijnej polityce na rzecz środowiska. Cykl debat odbywa się zwykle w maju lub czerwcu i trwa 3 lub 4 dni. Corocznie gromadzi ponad 3 tysiące decydentów, ekspertów, przemysłowców oraz aktywistów związanych z ochroną środowiska. Uczestnicy prowadzą dyskusje oraz wymieniają się najlepszymi praktykami w zakresie działań ekologicznych. Wśród najczęściej poruszanych tematów w ostatnich latach była bioróżnorodność, ograniczenie emisji zanieczyszczeń oraz efektywność wykorzystania zasobów energetycznych.

Podczas spotkania organizowane są wystawy, targi i konkursy.

2015 jest Europejskim Rokiem na rzecz Rozwoju. Unia Europejska jako wspólnota międzynarodowa podejmie prace nad uzgodnieniem przyszłych działań dotyczących zrównoważonego rozwoju oraz likwidacji ubóstwa. Wiele z sesji Zielonego Tygodnia 2015 przyczyni się do zaangażowania całej Europy do pracy nad zrównoważonym rozwojem na całym świecie.

Więcej informacji:

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.