06.2015

Zielony Tydzień (03-05.06.2015 r.)

Właśnie w Brukseli rozpoczęło się wydarzenie o nazwie Green Week, czyli Zielony Tydzień, którego organizatorem jest Komisja Europejska. Uczestniczą w nim eksperci z całej Europy.

Zielony Tydzień to największa organizowana corocznie konferencja poświęcona unijnej polityce na rzecz środowiska. Cykl debat odbywa się zwykle w maju lub czerwcu i trwa 3 lub 4 dni. Corocznie gromadzi ponad 3 tysiące decydentów, ekspertów, przemysłowców oraz aktywistów związanych z ochroną środowiska. Uczestnicy prowadzą dyskusje oraz wymieniają się najlepszymi praktykami w zakresie działań ekologicznych. Wśród najczęściej poruszanych tematów w ostatnich latach była bioróżnorodność, ograniczenie emisji zanieczyszczeń oraz efektywność wykorzystania zasobów energetycznych.

Podczas spotkania organizowane są wystawy, targi i konkursy.

2015 jest Europejskim Rokiem na rzecz Rozwoju. Unia Europejska jako wspólnota międzynarodowa podejmie prace nad uzgodnieniem przyszłych działań dotyczących zrównoważonego rozwoju oraz likwidacji ubóstwa. Wiele z sesji Zielonego Tygodnia 2015 przyczyni się do zaangażowania całej Europy do pracy nad zrównoważonym rozwojem na całym świecie.

Więcej informacji:

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.