04.2019

Zmiany w świecie - zmiany we mnie - aktywność społeczna promująca integrację

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce ma przyjemność ogłosić, iż projekt Zmiany w świecie - zmiany we mnie - aktywność społeczna promująca integrację skierowany do osób starszych znalazł się na 4 lokacie wśród projektów dofinansowywanych w ramach Priorytetu II ze środków Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020 – edycja 2019

Zmiany w świecie - zmiany we mnie - aktywność społeczna promująca integrację” – to projekt obejmujący wsparciem 192 osoby, w tym 144 osoby w wieku 60+, mający na celu  poprawę jakości i poziomu życia tworząc warunki dla integracji między- i wewnątrzpokoleniowej (48 osób młodszych) w zakresie pogłębienia wiedzy, nabycia umiejętności i odbycia praktyki na temat zmian biologicznych, zdrowotnych zachodzących wraz z wiekiem, ale i społecznych zachodzących – obecnie w szybkim tempie – również wokół osób starszych.

Fot. Józef Sikorski - "Senioriada - grudzień 2018 - Rodzina Kolpinga w Krakowie Nowym Bieżanowie"

W dniach 18- 22 lutego 2019 r odbywa się w Danlí (Honduras) międzynarodowe spotkanie partnerów projektu COFFEE- cooperation for fair economy & education.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.