06.2015

Znaczenie edukacji dzieci w czasie kryzysu

Dla rozowju dzieci edukacja jest niezwykle istotna. Co ważniejsze dzieci również chcą się uczyć. Inter-Agency Network for Education in Emergencies ( INEE - http://www.ineesite.org/en/ ) rozpoczęła zbiór tekstów napisanych przez dzieci i młodzież, którzy zostali pozbawieni możliwości edukacji z powodu różnych konfliktów. Ci młodzi ludzie rozumieją, że edukacja jest podstawowym budulcem każdego społeczeństwa, a ich społeczeństwo musi się odbudować. Rozumieją, że edukacja jest najlepszą inwestycją i powinna być priorytetem. Dostęp do edukacji jest jednym z podstawowych praw człowieka. Obecnie szacuje się 58 mln dzieci w wieku szkolnym (szkoły podstawowe) i 63 mln młodzieży w wieku szkolnym na całym świecie. Ponad jedna trzecia z nich mieszka w krajach dotkniętych konfliktami. Pomimo dużej liczby, dzieci nie są w stanie wyegzekwować swojego prawa do edukacji. W ostatnich latach mniej niż 2% pomocy humanitarnej została skierowana na cele edukacyjne, pozostawiając miliony dzieci bez możliwości dostępu do nauki.

Więcej: www.globaleducationfirst.org

Fot. ludi/pixabay.com

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.