06.2015

Znaczenie edukacji dzieci w czasie kryzysu

Dla rozowju dzieci edukacja jest niezwykle istotna. Co ważniejsze dzieci również chcą się uczyć. Inter-Agency Network for Education in Emergencies ( INEE - http://www.ineesite.org/en/ ) rozpoczęła zbiór tekstów napisanych przez dzieci i młodzież, którzy zostali pozbawieni możliwości edukacji z powodu różnych konfliktów. Ci młodzi ludzie rozumieją, że edukacja jest podstawowym budulcem każdego społeczeństwa, a ich społeczeństwo musi się odbudować. Rozumieją, że edukacja jest najlepszą inwestycją i powinna być priorytetem. Dostęp do edukacji jest jednym z podstawowych praw człowieka. Obecnie szacuje się 58 mln dzieci w wieku szkolnym (szkoły podstawowe) i 63 mln młodzieży w wieku szkolnym na całym świecie. Ponad jedna trzecia z nich mieszka w krajach dotkniętych konfliktami. Pomimo dużej liczby, dzieci nie są w stanie wyegzekwować swojego prawa do edukacji. W ostatnich latach mniej niż 2% pomocy humanitarnej została skierowana na cele edukacyjne, pozostawiając miliony dzieci bez możliwości dostępu do nauki.

Więcej: www.globaleducationfirst.org

Fot. ludi/pixabay.com

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.