06.2015

Znaczenie edukacji dzieci w czasie kryzysu

Dla rozowju dzieci edukacja jest niezwykle istotna. Co ważniejsze dzieci również chcą się uczyć. Inter-Agency Network for Education in Emergencies ( INEE - http://www.ineesite.org/en/ ) rozpoczęła zbiór tekstów napisanych przez dzieci i młodzież, którzy zostali pozbawieni możliwości edukacji z powodu różnych konfliktów. Ci młodzi ludzie rozumieją, że edukacja jest podstawowym budulcem każdego społeczeństwa, a ich społeczeństwo musi się odbudować. Rozumieją, że edukacja jest najlepszą inwestycją i powinna być priorytetem. Dostęp do edukacji jest jednym z podstawowych praw człowieka. Obecnie szacuje się 58 mln dzieci w wieku szkolnym (szkoły podstawowe) i 63 mln młodzieży w wieku szkolnym na całym świecie. Ponad jedna trzecia z nich mieszka w krajach dotkniętych konfliktami. Pomimo dużej liczby, dzieci nie są w stanie wyegzekwować swojego prawa do edukacji. W ostatnich latach mniej niż 2% pomocy humanitarnej została skierowana na cele edukacyjne, pozostawiając miliony dzieci bez możliwości dostępu do nauki.

Więcej: www.globaleducationfirst.org

Fot. ludi/pixabay.com

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.