CENTRUM PORAD KOLPING

W ramach Centrum Porad „Kolping” w Krakowie prowadzimy poradnictwo prawne i obywatelskie, a także program informacyjny mający na celu edukację obywateli w zakresie ich praw obywatelskich i sposobów ich dochodzenia.

Edukacja obywatelska i prawna prowadzona jest także poprzez prowadzenie portalu, na którym zamieszczane są informacje o tematyce obywatelskiej z zakresu: m.in. spraw mieszkaniowych, rodzinnych, świadczeń socjalnych i ubezpieczenia społecznego oraz zatrudnienia i bezrobocia, spraw imigracji i repatriacji, relacji z administracją publiczną, finansowych, niepełnosprawności, pozbawienia wolności, spraw spadkowych, konsumenckich i własnościowych.
Wydawany jest również poradnik „Prawo. Obywatel.” (dwumiesięcznik poświęcony tematyce prawno obywatelskiej). Do tej pory objęliśmy wsparciem 1 572 osób, udzielając 4 169 porad prawnych i obywatelskich.

Zrealizowane przez nas projekty w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego to:

• Projekt „Bliżej Obywatela” finansowany z funduszy szwajcarskich
  • Projekt „Z pożytkiem dla Obywatela. Tworzenie warunków rozwoju bezpłatnego poradnictwa prawnego i obywatelskiego” finansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

W dniach 1-2.10.2019 roku odbyło się w Mariborze trzecie spotkanie w ramach projektu ERASMUS+.

W dniach 19-28 sierpnia 2019 odbywa się w mieście Meksyk wymiana młodzieży w ramach projektu, którego liderem jest Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce.

Kompetencje kulturowe to jeden z aspektów projektu „AS: aktywnie – społecznie”, którego Fundacja jest realizatorem.

Projekty: