CENTRUM PORAD KOLPING

W ramach Centrum Porad „Kolping” w Krakowie prowadzimy poradnictwo prawne i obywatelskie, a także program informacyjny mający na celu edukację obywateli w zakresie ich praw obywatelskich i sposobów ich dochodzenia.

Edukacja obywatelska i prawna prowadzona jest także poprzez prowadzenie portalu, na którym zamieszczane są informacje o tematyce obywatelskiej z zakresu: m.in. spraw mieszkaniowych, rodzinnych, świadczeń socjalnych i ubezpieczenia społecznego oraz zatrudnienia i bezrobocia, spraw imigracji i repatriacji, relacji z administracją publiczną, finansowych, niepełnosprawności, pozbawienia wolności, spraw spadkowych, konsumenckich i własnościowych.
Wydawany jest również poradnik „Prawo. Obywatel.” (dwumiesięcznik poświęcony tematyce prawno obywatelskiej). Do tej pory objęliśmy wsparciem 1 572 osób, udzielając 4 169 porad prawnych i obywatelskich.

Zrealizowane przez nas projekty w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego to:

• Projekt „Bliżej Obywatela” finansowany z funduszy szwajcarskich
  • Projekt „Z pożytkiem dla Obywatela. Tworzenie warunków rozwoju bezpłatnego poradnictwa prawnego i obywatelskiego” finansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: