CENTRUM PORAD KOLPING

W ramach Centrum Porad „Kolping” w Krakowie prowadzimy poradnictwo prawne i obywatelskie, a także program informacyjny mający na celu edukację obywateli w zakresie ich praw obywatelskich i sposobów ich dochodzenia.

Edukacja obywatelska i prawna prowadzona jest także poprzez prowadzenie portalu, na którym zamieszczane są informacje o tematyce obywatelskiej z zakresu: m.in. spraw mieszkaniowych, rodzinnych, świadczeń socjalnych i ubezpieczenia społecznego oraz zatrudnienia i bezrobocia, spraw imigracji i repatriacji, relacji z administracją publiczną, finansowych, niepełnosprawności, pozbawienia wolności, spraw spadkowych, konsumenckich i własnościowych.
Wydawany jest również poradnik „Prawo. Obywatel.” (dwumiesięcznik poświęcony tematyce prawno obywatelskiej). Do tej pory objęliśmy wsparciem 1 572 osób, udzielając 4 169 porad prawnych i obywatelskich.

Zrealizowane przez nas projekty w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego to:

• Projekt „Bliżej Obywatela” finansowany z funduszy szwajcarskich
  • Projekt „Z pożytkiem dla Obywatela. Tworzenie warunków rozwoju bezpłatnego poradnictwa prawnego i obywatelskiego” finansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: