CENTRUM PORAD KOLPING

W ramach Centrum Porad „Kolping” w Krakowie prowadzimy poradnictwo prawne i obywatelskie, a także program informacyjny mający na celu edukację obywateli w zakresie ich praw obywatelskich i sposobów ich dochodzenia.

Edukacja obywatelska i prawna prowadzona jest także poprzez prowadzenie portalu, na którym zamieszczane są informacje o tematyce obywatelskiej z zakresu: m.in. spraw mieszkaniowych, rodzinnych, świadczeń socjalnych i ubezpieczenia społecznego oraz zatrudnienia i bezrobocia, spraw imigracji i repatriacji, relacji z administracją publiczną, finansowych, niepełnosprawności, pozbawienia wolności, spraw spadkowych, konsumenckich i własnościowych.
Wydawany jest również poradnik „Prawo. Obywatel.” (dwumiesięcznik poświęcony tematyce prawno obywatelskiej). Do tej pory objęliśmy wsparciem 1 572 osób, udzielając 4 169 porad prawnych i obywatelskich.

Zrealizowane przez nas projekty w zakresie poradnictwa prawnego i obywatelskiego to:

• Projekt „Bliżej Obywatela” finansowany z funduszy szwajcarskich
  • Projekt „Z pożytkiem dla Obywatela. Tworzenie warunków rozwoju bezpłatnego poradnictwa prawnego i obywatelskiego” finansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

W dniach 18- 22 lutego 2019 r odbywa się w Danlí (Honduras) międzynarodowe spotkanie partnerów projektu COFFEE- cooperation for fair economy & education.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Projekty: