DZIAŁALNOŚĆ

Celem działania Fundacji Dzieła Kolpinga jest wspieranie społecznie użytecznych działań w różnorodnych dziedzinach życia społecznego oraz rozwijanie i umacnianie postaw nakierowanych na partnerskie współdziałanie w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego oraz ochronie praw i wolności człowieka i obywatela w Polsce i krajach rozwijających się Europy Wschodniej, Afryki i Ameryki Południowej, a szczególnie prowadzenie działalności edukacyjnej, kulturalnej, naukowej, informacyjnej w zakresie pomocy i samopomocy społecznej, ochrony życia rodzinnego i profilaktyki społecznej, ochrony zdrowia i środowiska naturalnego oraz propagowania sportu i turystyki.

Działania prowadzone przez Fundację dotyczą następujących obszarów:

Podczas seminariów, konferencji, spotkań i realizacji programów edukacji globalnej wśród dorosłych w klubach seniora oraz wśród młodzieży i dzieci w świetlicach, pragniemy zwrócić uwagę na globalne współzależności i naszą odpowiedzialność za Jeden Świat.

W porozumieniu z organizacjami z krajów Globalnego Południa przygotowujemy i realizujemy programy pomocy rozwojowej w zakresie zwiększania szans edukacyjnych i zawodowych osób w trudnej sytuacji oraz w zakresie rozwoju rolnictwa i zwiększenia dostępu do wody pitnej.

• poradnictwo prawne i obywatelskie

Poprzez działalność doradczą Centrów Porad Prawnych i Obywatelskich zwiększamy świadomość obywatelską i wiedzę o prawach obywatelskich i sposobach ich dochodzenia wśród osób znajdujących się w trudnej sytuacji społecznej bądź ekonomicznej.

• promocja idei społeczeństwa obywatelskiego

Poprzez przygotowanie programów i projektów edukacyjnych promujemy i rozwijamy społeczeństwo obywatelskie.

W dniach 17-20 czerwca 2019 roku w mieście Dobrich w Bułgarii odbyło się drugie spotkanie partnerskie w ramach projektu Erasmus+ dot. aktywizacji seniorów.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zaprasza do udziału w nowym projekcie którego celem jest aktywizacja społeczno-zawodowa 224 młodych Małopolan.

Miło nam poinformować, iż rozpoczęła się realizacja projektu AS: aktywnie – społecznie skierowanego dla osób młodych w wieku 15-29 lat.

Projekty: