DZIAŁALNOŚĆ

Celem działania Fundacji Dzieła Kolpinga jest wspieranie społecznie użytecznych działań w różnorodnych dziedzinach życia społecznego oraz rozwijanie i umacnianie postaw nakierowanych na partnerskie współdziałanie w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego oraz ochronie praw i wolności człowieka i obywatela w Polsce i krajach rozwijających się Europy Wschodniej, Afryki i Ameryki Południowej, a szczególnie prowadzenie działalności edukacyjnej, kulturalnej, naukowej, informacyjnej w zakresie pomocy i samopomocy społecznej, ochrony życia rodzinnego i profilaktyki społecznej, ochrony zdrowia i środowiska naturalnego oraz propagowania sportu i turystyki.

Działania prowadzone przez Fundację dotyczą następujących obszarów:

Podczas seminariów, konferencji, spotkań i realizacji programów edukacji globalnej wśród dorosłych w klubach seniora oraz wśród młodzieży i dzieci w świetlicach, pragniemy zwrócić uwagę na globalne współzależności i naszą odpowiedzialność za Jeden Świat.

W porozumieniu z organizacjami z krajów Globalnego Południa przygotowujemy i realizujemy programy pomocy rozwojowej w zakresie zwiększania szans edukacyjnych i zawodowych osób w trudnej sytuacji oraz w zakresie rozwoju rolnictwa i zwiększenia dostępu do wody pitnej.

• poradnictwo prawne i obywatelskie

Poprzez działalność doradczą Centrów Porad Prawnych i Obywatelskich zwiększamy świadomość obywatelską i wiedzę o prawach obywatelskich i sposobach ich dochodzenia wśród osób znajdujących się w trudnej sytuacji społecznej bądź ekonomicznej.

• promocja idei społeczeństwa obywatelskiego

Poprzez przygotowanie programów i projektów edukacyjnych promujemy i rozwijamy społeczeństwo obywatelskie.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.

Projekty: