DZIAŁALNOŚĆ

Celem działania Fundacji Dzieła Kolpinga jest wspieranie społecznie użytecznych działań w różnorodnych dziedzinach życia społecznego oraz rozwijanie i umacnianie postaw nakierowanych na partnerskie współdziałanie w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego oraz ochronie praw i wolności człowieka i obywatela w Polsce i krajach rozwijających się Europy Wschodniej, Afryki i Ameryki Południowej, a szczególnie prowadzenie działalności edukacyjnej, kulturalnej, naukowej, informacyjnej w zakresie pomocy i samopomocy społecznej, ochrony życia rodzinnego i profilaktyki społecznej, ochrony zdrowia i środowiska naturalnego oraz propagowania sportu i turystyki.

Działania prowadzone przez Fundację dotyczą następujących obszarów:

Podczas seminariów, konferencji, spotkań i realizacji programów edukacji globalnej wśród dorosłych w klubach seniora oraz wśród młodzieży i dzieci w świetlicach, pragniemy zwrócić uwagę na globalne współzależności i naszą odpowiedzialność za Jeden Świat.

W porozumieniu z organizacjami z krajów Globalnego Południa przygotowujemy i realizujemy programy pomocy rozwojowej w zakresie zwiększania szans edukacyjnych i zawodowych osób w trudnej sytuacji oraz w zakresie rozwoju rolnictwa i zwiększenia dostępu do wody pitnej.

• Poradnictwo prawne i obywatelskie

Poprzez działalność doradczą Centrów Porad Prawnych i Obywatelskich zwiększamy świadomość obywatelską i wiedzę o prawach obywatelskich i sposobach ich dochodzenia wśród osób znajdujących się w trudnej sytuacji społecznej bądź ekonomicznej.

• Promocja idei społeczeństwa obywatelskiego

Poprzez przygotowanie programów i projektów edukacyjnych promujemy i rozwijamy społeczeństwo obywatelskie.

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: