EDUKACJA GLOBALNA

W celu zwiększenia świadomości społeczeństwa w kwestii współzależności globalnych i zwiększenia zainteresowania pomocą rozwojową realizujemy programy edukacji globalnej skierowane do różnych grup docelowych.
Podczas seminariów, konferencji, spotkań i zajęć edukacyjnych pragniemy zwrócić uwagę na globalne współzależności i naszą odpowiedzialność za Jeden Świat.

Odbiorcami naszych działań są:

• członkowie i pracownicy organizacji pozarządowych, którzy następnie jako animatorzy edukacji globalnej przekazują zdobytą wiedzę w swoich środowiskach,
  • dzieci i młodzież w kolpingowskich świetlicach, gdzie realizowane są różnorodne działania kształtujące postawy obywatelskie i uczące młodych odpowiedzialności za Jeden Świat,
  • seniorzy w Klubach Seniora, dla których wartości takie jak: godność, solidarność, równość, odpowiedzialność za innych są niezwykle istotne.

Dotychczas zrealizowaliśmy następujące projekty w zakresie edukacji globalnej:

• „Aktywni młodzi, lokalnie i globalnie” skierowany do dzieci i młodzieży,
  • „Aktywni lokalnie, myślący globalnie” skierowany do seniorów,
  • „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” skierowany do przedstawicieli NGO,
  • „Rozwój globalny – .globalna edukacja” skierowany do przedstawicieli NGO

W chwili obecnej realizujemy projekt dla dzieci i młodzieży z kolpingowskich świetlic pt. „Lokalna świetlica globalna”.

Rok 2014 był przełomowy dla rozwoju naszej europejskiej współpracy. Dzięki dofinansowaniu w ramach programu Erasmus mogliśmy rozpocząć współpracę w zakresie edukacji globalnej i pomocy rozwojowej z 5 europejskimi związkami Dzieła Kolpinga: na Litwie, w Rumunii, na Słowacji, w Słowenii i w Niemczech.

1 września 2018 r. w Łączycach odbył się piknik "Kolorowy wrzesień w nowych barwach", podczas którego poruszano tematykę sprawiedliwego handlu. Szczególnym produktem na pikniku była kawa Tatico.

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

Projekty: