EDUKACJA GLOBALNA

W celu zwiększenia świadomości społeczeństwa w kwestii współzależności globalnych i zwiększenia zainteresowania pomocą rozwojową realizujemy programy edukacji globalnej skierowane do różnych grup docelowych.
Podczas seminariów, konferencji, spotkań i zajęć edukacyjnych pragniemy zwrócić uwagę na globalne współzależności i naszą odpowiedzialność za Jeden Świat.

Odbiorcami naszych działań są:

• członkowie i pracownicy organizacji pozarządowych, którzy następnie jako animatorzy edukacji globalnej przekazują zdobytą wiedzę w swoich środowiskach;
  • dzieci i młodzież w kolpingowskich świetlicach, gdzie realizowane są różnorodne działania kształtujące postawy obywatelskie i uczące młodych odpowiedzialności za Jeden Świat;
  • seniorzy w Klubach Seniora, dla których wartości takie jak: godność, solidarność, równość, odpowiedzialność za innych są niezwykle istotne.

Dotychczas zrealizowaliśmy następujące projekty w zakresie edukacji globalnej:

• „Aktywni młodzi, lokalnie i globalnie” - skierowany do dzieci i młodzieży;
  • „Aktywni lokalnie, myślący globalnie” - skierowany do seniorów;
  • „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” - skierowany do przedstawicieli NGO;
  • „Rozwój globalny – .globalna edukacja” - skierowany do przedstawicieli NGO.

W chwili obecnej realizujemy projekt dla dzieci i młodzieży z kolpingowskich świetlic pt. „Lokalna świetlica globalna”.

Rok 2014 był przełomowy dla rozwoju naszej europejskiej współpracy. Dzięki dofinansowaniu w ramach programu Erasmus mogliśmy rozpocząć współpracę w zakresie edukacji globalnej i pomocy rozwojowej z 5 europejskimi związkami Dzieła Kolpinga: na Litwie, w Rumunii, na Słowacji, w Słowenii i w Niemczech.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.

Projekty: