EDUKACJA GLOBALNA

W celu zwiększenia świadomości społeczeństwa w kwestii współzależności globalnych i zwiększenia zainteresowania pomocą rozwojową realizujemy programy edukacji globalnej skierowane do różnych grup docelowych.
Podczas seminariów, konferencji, spotkań i zajęć edukacyjnych pragniemy zwrócić uwagę na globalne współzależności i naszą odpowiedzialność za Jeden Świat.

Odbiorcami naszych działań są:

• członkowie i pracownicy organizacji pozarządowych, którzy następnie jako animatorzy edukacji globalnej przekazują zdobytą wiedzę w swoich środowiskach;
  • dzieci i młodzież w kolpingowskich świetlicach, gdzie realizowane są różnorodne działania kształtujące postawy obywatelskie i uczące młodych odpowiedzialności za Jeden Świat;
  • seniorzy w Klubach Seniora, dla których wartości takie jak: godność, solidarność, równość, odpowiedzialność za innych są niezwykle istotne.

Dotychczas zrealizowaliśmy następujące projekty w zakresie edukacji globalnej:

• „Aktywni młodzi, lokalnie i globalnie” - skierowany do dzieci i młodzieży;
  • „Aktywni lokalnie, myślący globalnie” - skierowany do seniorów;
  • „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” - skierowany do przedstawicieli NGO;
  • „Rozwój globalny – .globalna edukacja” - skierowany do przedstawicieli NGO.

W chwili obecnej realizujemy projekt dla dzieci i młodzieży z kolpingowskich świetlic pt. „Lokalna świetlica globalna”.

Rok 2014 był przełomowy dla rozwoju naszej europejskiej współpracy. Dzięki dofinansowaniu w ramach programu Erasmus mogliśmy rozpocząć współpracę w zakresie edukacji globalnej i pomocy rozwojowej z 5 europejskimi związkami Dzieła Kolpinga: na Litwie, w Rumunii, na Słowacji, w Słowenii i w Niemczech.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: