Eine Welt

Eine Welt e. V. Leipzig (Stowarzyszenie „Jeden Świat“ z Lipska)

Stowarzyszenie „Jeden Świat” w Lipsku („Eine Welt e.V.Leizig”) istnieje od 1990 r. i zrzesza ok. 50 członków.

Działania stowarzyszenia koncentrują się na edukacji globalnej i międzykulturowej oraz propagowaniu wzajemnego zrozumienia i tolerancji wobec różnych kultur. Stowarzyszenie realizuje swoje cele poprzez projekty edukacyjne skierowane do dzieci i młodzieży, organizację wydarzeń kulturalnych oraz prowadzenie dwóch sklepów z produktami Fair Trade, czyli pochodzącymi ze sprawiedliwego handlu.

Stowarzyszenie oferuje różnorodne programy dla szkół i instytucji mające na celu zwiększenie świadomości społecznej. Obejmują one zagadnienia: światowej ekonomii, ubóstwa, konfliktów, migracji, rasizmu, postaw konsumenckich.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce nawiązała współpracę ze stowarzyszeniem „Eine Welt e.V. Leipzig” jako organizacją posiadającą bogate doświadczenie w zakresie prowadzenia zajęć z edukacji globalnej wśród dzieci i młodzieży. Eksperci stowarzyszenia prowadzili warsztaty w Polsce dla opiekunów kolpingowskich świetlic. Ponadto zaplanowali program wizyty studyjnej dla polskiej grupy opiekunów zajmujących się dziećmi i młodzieżą w świetlicach, która odbyła  się w marcu 2014 r.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.

Projekty: