Eine Welt

Eine Welt e. V. Leipzig (Stowarzyszenie „Jeden Świat“ z Lipska)

Stowarzyszenie „Jeden Świat” w Lipsku („Eine Welt e.V.Leizig”) istnieje od 1990 r. i zrzesza ok. 50 członków.

Działania stowarzyszenia koncentrują się na edukacji globalnej i międzykulturowej oraz propagowaniu wzajemnego zrozumienia i tolerancji wobec różnych kultur. Stowarzyszenie realizuje swoje cele poprzez projekty edukacyjne skierowane do dzieci i młodzieży, organizację wydarzeń kulturalnych oraz prowadzenie dwóch sklepów z produktami Fair Trade, czyli pochodzącymi ze sprawiedliwego handlu.

Stowarzyszenie oferuje różnorodne programy dla szkół i instytucji mające na celu zwiększenie świadomości społecznej. Obejmują one zagadnienia: światowej ekonomii, ubóstwa, konfliktów, migracji, rasizmu, postaw konsumenckich.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce nawiązała współpracę ze stowarzyszeniem „Eine Welt e.V. Leipzig” jako organizacją posiadającą bogate doświadczenie w zakresie prowadzenia zajęć z edukacji globalnej wśród dzieci i młodzieży. Eksperci stowarzyszenia prowadzili warsztaty w Polsce dla opiekunów kolpingowskich świetlic. Ponadto zaplanowali program wizyty studyjnej dla polskiej grupy opiekunów zajmujących się dziećmi i młodzieżą w świetlicach, która odbyła  się w marcu 2014 r.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: