Eine Welt

Eine Welt e. V. Leipzig (Stowarzyszenie „Jeden Świat“ z Lipska)

Stowarzyszenie „Jeden Świat” w Lipsku („Eine Welt e.V.Leizig”) istnieje od 1990 r. i zrzesza ok. 50 członków.

Działania stowarzyszenia koncentrują się na edukacji globalnej i międzykulturowej oraz propagowaniu wzajemnego zrozumienia i tolerancji wobec różnych kultur. Stowarzyszenie realizuje swoje cele poprzez projekty edukacyjne skierowane do dzieci i młodzieży, organizację wydarzeń kulturalnych oraz prowadzenie dwóch sklepów z produktami Fair Trade, czyli pochodzącymi ze sprawiedliwego handlu.

Stowarzyszenie oferuje różnorodne programy dla szkół i instytucji mające na celu zwiększenie świadomości społecznej. Obejmują one zagadnienia: światowej ekonomii, ubóstwa, konfliktów, migracji, rasizmu, postaw konsumenckich.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce nawiązała współpracę ze stowarzyszeniem „Eine Welt e.V. Leipzig” jako organizacją posiadającą bogate doświadczenie w zakresie prowadzenia zajęć z edukacji globalnej wśród dzieci i młodzieży. Eksperci stowarzyszenia prowadzili warsztaty w Polsce dla opiekunów kolpingowskich świetlic. Ponadto zaplanowali program wizyty studyjnej dla polskiej grupy opiekunów zajmujących się dziećmi i młodzieżą w świetlicach, która odbyła  się w marcu 2014 r.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: