GRUPA ZAGRANICA

Grupa Zagranica jest federacją polskich organizacji pozarządowych zaangażowanych w międzynarodową współpracę rozwojową, wspieranie demokracji, pomoc humanitarną i edukację globalną.

Działamy w zakresie:

• Rzecznictwa interesów polskich organizacji pozarządowych zaangażowanych we współpracę rozwojową, wspieranie demokracji, pomoc humanitarną i edukację globalną wobec partnerów zewnętrznych, w tym polskiej i europejskiej administracji publicznej;
  • Wspierania wymiany informacji i doświadczeń oraz współpracy pomiędzy organizacjami członkowskimi Grupy;
  • Ułatwiania nawiązywania współpracy pomiędzy polskimi organizacjami pozarządowymi a ich potencjalnymi partnerami za granicą;
  • Wspomagania technicznego, szkoleniowego i informacyjnego polskich organizacji pozarządowych zajmującyh się współpracą rozwojową, w szczególności organizacji członkowskich Grupy.

Więcej informacji o działaniach Grupy Zagranica.

Grupa Zagranica jest członkiem sieci CONCORD, Europejskiej Konfederacji Organizacji Pozarządowych na rzecz Pomocy i Rozwoju, zrzeszającej federacje NGO zajmujące się współpracą rozwojową ze wszystkich 28 krajów członkowskich UE oraz 18 organizacji sieciowych o zasięgu międzynarodowym.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.

Projekty: