GRUPA ZAGRANICA

Grupa Zagranica jest federacją polskich organizacji pozarządowych zaangażowanych w międzynarodową współpracę rozwojową, wspieranie demokracji, pomoc humanitarną i edukację globalną.

Działamy w zakresie:

• Rzecznictwa interesów polskich organizacji pozarządowych zaangażowanych we współpracę rozwojową, wspieranie demokracji, pomoc humanitarną i edukację globalną wobec partnerów zewnętrznych, w tym polskiej i europejskiej administracji publicznej;
  • Wspierania wymiany informacji i doświadczeń oraz współpracy pomiędzy organizacjami członkowskimi Grupy;
  • Ułatwiania nawiązywania współpracy pomiędzy polskimi organizacjami pozarządowymi a ich potencjalnymi partnerami za granicą;
  • Wspomagania technicznego, szkoleniowego i informacyjnego polskich organizacji pozarządowych zajmującyh się współpracą rozwojową, w szczególności organizacji członkowskich Grupy.

Więcej informacji o działaniach Grupy Zagranica.

Grupa Zagranica jest członkiem sieci CONCORD, Europejskiej Konfederacji Organizacji Pozarządowych na rzecz Pomocy i Rozwoju, zrzeszającej federacje NGO zajmujące się współpracą rozwojową ze wszystkich 28 krajów członkowskich UE oraz 18 organizacji sieciowych o zasięgu międzynarodowym.

W dniach 18- 22 lutego 2019 r odbywa się w Danlí (Honduras) międzynarodowe spotkanie partnerów projektu COFFEE- cooperation for fair economy & education.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Projekty: