WYBIERZ PROJEKT
KAWA TATICO

 

Kawa marki Tatico jest produktem sprawiedliwego handlu, który oferuje równocześnie dwie zalety: wspaniały aromat i bezpośrednie wsparcie indywidualnych rolników z Ameryki Łacińskiej.

 

Ziarna pochodzą z rodzinnych plantacji członków Dzieła Kolpinga z Hondurasu i Meksyku, gdzie kawa uprawiana jest metodami naturalnymi, a rolnicy za swoją pracę są godziwie wynagradzani. 

 

Długoletnie, bezpośrednie umowy współpracy z Dziełem Kolpinga w Europie, gwarantują rolnikom sprawiedliwe warunki finansowe i poczucie bezpieczeństwa. Dzięki temu zamiast w chatach z gliny mieszkają w murowanych domach odpornych na deszcz, mogą sobie pozwolić na lekarza w przypadku choroby, ich dzieci mogą chodzić do szkoły, a nawet kształcić się na uniwersytetach.

 

Tłumacząc z dialektu Tzotzil, słowo Tatico oznacza "Bogu dzięki".

 

Współpraca między kolpingowskimi rolnikami z Meksyku rozpoczęła się w 1994 r. z inicjatywy Związku Diecezjalnego Dzieła Kolpinga w Paderborn i palarni kawy Langen Medebach. Obecnie współpraca ta poszerzyła się o kolpingowskich rolników z Hondurasu. Początkowo producenci kawy zareagowali z rezerwą. Prefinansowanie, wyższe ceny i długoterminowe umowy - to wszystko nie pasowało do ich obrazu, ponieważ rolnicy znali tylk ucisk i wyzysk. Jednak współpraca handlowa oparta na dialogu, przejrzystości i szacunku oraz misji Dzieła Kolpinga sprawiła, że to co rozpoczęło się jako projekt rozwojowy okazało się sukcesem i funkcjonuje do dziś.

 

Dzięki inicjatywie Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce kolpingowska kawa Tatico już wkrótce będzie możliwa do kupienia w Polsce!

 

 

TATICO - kawa dla smakoszy


Sposób uprawy ziaren naszej kawy ma kluczowy wpływ na jakość i walory zdrowotne spożywanego później naparu. Na naszych certyfikowanych plantacjach ekologicznych nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Tak dojrzewają owoce kawowca w optymalnych warunkach. Dojrzałe owoce zrywa się ręcznie i równocześnie kontroluje ich jakość. Owoce gorszej jakości są odrzucane. Nastąpnym etapem obróbki ziaren jest suszenie - metodą na sucho. To najstarsza z metod, ale zarazem wymagająca największego nakładu pracy ludzkiej. Polega ona na rozrzuceniu owoców na matach umiejscowionych w dużym nasłonecznieniu i suszeniu przez ok. 2-3 tygodnie. Po pewnym czasie miąższ zamienia się w wysuszoną skorupę, która oddzielana jest w specjalnych maszynach. Opad deszczu w trakcie suszenia może zniweczyć zbiory i tym samym utratę dochodu rolnika. Kawa, po trwającej sześć tygodni podróży morskiej osiąga swój cel - jest wypalana.

 

 

 

 

 

Kawa Tatico palona jest metodą tradycyjną - rzemieślniczą.

 

 

Przemysłowe palenie kawy nie pozwala na wydobycie głębokich walorów smakowych i nie stosuje się go przy ziarnach wysokogatunkowych. Ziarna wypalane przemysłowo z reguły nie odznaczają się wysokimi walorami aromatycznymi. Dlatego też prawdziwi miłośnicy i smakosze kawy powinni sięgać po ziarna wypalane metodą tradycyjną, inaczej nazywaną mistrzowską. Sposób ten charakteryzuje się paleniem niewielkiej ilości kawy (najczęściej od 3 do 60 kg) w temperaturze 230 stopni C, przez co najmniej 15 minut, niekiedy nawet ponad 20. Proces ten nadzorowany jest przez mistrza, który obsługuje maszynę. Do jego obowiązków należy między innymi sprawdzanie koloru ziaren. Taki sposób palenia wydobywa wszystkie walory smakowe (np. redukuje się zawartość kwasu chlorogenicznego) i stosuje się go tylko przy kawach wysokogatunkowych.

 

Doświadczenie specjalisty wypalającego ziarno powyższą metodą odgrywa decydującą rolę w procesie wypalania kawy. Musi napełnić bęben surowymi ziarnami, sterować temperaturę, kontrolować kolor ziaren, pobierać próby. Rezultatem takiej pracy jest przyjazna żołądkowi, uboga w kwasy, z głębią aromatu i smaku, równomierności kolorystycznej kawa TATICO.

 

 

 

 

Od drzewka do filiżanki, czyli film o tym jak produkowana jest kawa Tatico :

 

 

 

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

 

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

 

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu. 

 


Rozpoczynamy rekrutację na międzynarodowe spotkanie przedstawicieli Dzieła Kolpinga.

 

Przed nami kolejne spotkanie edukatorów edukacji globalnej, które odbędzie się na Litwie w dniach 29 września - 2 października 2016 r.

 

 

 

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

 

 


Publikacja w ramach projektu "Lokalna świetlica globalna - edukacja dzieci i młodzieży"

 


ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

Projekty:

Created by Agencja Interaktywna NEGON