Kolping Schweiz

Kolping Schweiz (Dzieło Kolpinga w Szwajcarii)

Dzieło Kolpinga w Szwajcarii zrzesza 80 Stowarzyszeń Rodzina Kolpinga, które działają zgodnie z mottem: Żyj odpowiedzialnie, działaj solidarnie. Podstawą ich pracy są 3 obszary: wspólnota, kształcenie i solidarność. Dzieło Kolpinga realizuje wiele projektów pomocowych dla Ugandy i Boliwii. Posiada stworzoną w tym celu specjalną strukturę Sozial- und Entwicklungshilfe von Kolping Schweiz (Fundusz Społeczno –Rozwojowy Dzieła Kolpinga w Szwajcarii) , która od 10 lat współpracuje ze stowarzyszeniami z krajów rozwijających się i realizuje projekty na rzecz osób potrzebujących (w tym kobiet, młodzieży, osób starszych) i społeczności lokalnych w zakresie edukacji, zdrowia i ekologii.

Dzieło Kolpinga w Szwajcarii jest ważnym partnerem w projektach realizowanych przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. W roku 2013 w ramach szwajcarsko – polskiego programu współpracy zorganizowane zostały seminaria, w których udział wzięli przedstawiciele szwajcarskiego Dzieła Kolpinga, przybliżając uczestnikom wieloletnie działania i osiągnięcia szwajcarskiego Kolpinga w zakresie pomocy rozwojowej. W tym samym roku grupa 25 polskich Kolpingowców gościła w Szwajcarii, gdzie zapoznali się z bieżącą działalnością szwajcarskiego Partnera Fundacji, także w zakresie pomocy rozwojowej. Natomiast w roku 2014 Dzieło Kolpinga w Szwajcarii dofinansowało projekt rozwojowy przygotowany przez Fundację na rzecz Dzieła Kolpinga w Ugandzie, który będzie realizowany w roku 2015.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: