Kolping Schweiz

Kolping Schweiz (Dzieło Kolpinga w Szwajcarii)

Dzieło Kolpinga w Szwajcarii zrzesza 80 Stowarzyszeń Rodzina Kolpinga, które działają zgodnie z mottem: Żyj odpowiedzialnie, działaj solidarnie. Podstawą ich pracy są 3 obszary: wspólnota, kształcenie i solidarność. Dzieło Kolpinga realizuje wiele projektów pomocowych dla Ugandy i Boliwii. Posiada stworzoną w tym celu specjalną strukturę Sozial- und Entwicklungshilfe von Kolping Schweiz (Fundusz Społeczno –Rozwojowy Dzieła Kolpinga w Szwajcarii) , która od 10 lat współpracuje ze stowarzyszeniami z krajów rozwijających się i realizuje projekty na rzecz osób potrzebujących (w tym kobiet, młodzieży, osób starszych) i społeczności lokalnych w zakresie edukacji, zdrowia i ekologii.

Dzieło Kolpinga w Szwajcarii jest ważnym partnerem w projektach realizowanych przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. W roku 2013 w ramach szwajcarsko – polskiego programu współpracy zorganizowane zostały seminaria, w których udział wzięli przedstawiciele szwajcarskiego Dzieła Kolpinga, przybliżając uczestnikom wieloletnie działania i osiągnięcia szwajcarskiego Kolpinga w zakresie pomocy rozwojowej. W tym samym roku grupa 25 polskich Kolpingowców gościła w Szwajcarii, gdzie zapoznali się z bieżącą działalnością szwajcarskiego Partnera Fundacji, także w zakresie pomocy rozwojowej. Natomiast w roku 2014 Dzieło Kolpinga w Szwajcarii dofinansowało projekt rozwojowy przygotowany przez Fundację na rzecz Dzieła Kolpinga w Ugandzie, który będzie realizowany w roku 2015.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: