Kolpingwerk Essen

Kolpingwerk Essen –(Związek Diecezjalny Dzieła Kolpinga w Essen)

Od 20 lat Związek Diecezjalny Dzieła Kolpinga w Essen jest partnerem Dzieła Kolpinga w Polsce. Partnerstwo to realizuje się poprzez wymianę doświadczeń w czasie spotkań, wyjazdów studyjnych, wspólnych konferencji i seminariów. Dzieło Kolpinga w Essen posiada duże doświadczenie w praktycznej realizacji programów edukacji globalnej i pomocy rozwojowej. W ramach akcji solidarnościowych i poprzez liczne kampanie społeczne Kolpingowcy z Essen wsparli już ponad 17 projektów w północno-wschodniej Brazylii, służących zmniejszeniu biedy i polepszeniu szans zawodowych mieszkańców.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.

Projekty: