KONFERENCJA

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce była organizatorem odbywającej się w dniach 26-31 maja 2013 r. w Tyńcu konferencji Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga. Wzięło w niej udział prawie 60 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.

Rada Generalna jest organem zarządzającym Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, a jej posiedzenia odbywają się corocznie w innym kraju. Podczas tegorocznego spotkania w Krakowie delegaci poruszyli ważne kwestie wynikające z wdrażania zasad Katolickiej Nauki Społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej widzianej oczyma wiary, trosce o rodzinę, dostępowi do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie doświadczeń z Ameryki Południowej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

Więcej zdjęć tutaj

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.

Projekty: