KONFERENCJA

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce była organizatorem odbywającej się w dniach 26-31 maja 2013 r. w Tyńcu konferencji Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga. Wzięło w niej udział prawie 60 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.

Rada Generalna jest organem zarządzającym Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, a jej posiedzenia odbywają się corocznie w innym kraju. Podczas tegorocznego spotkania w Krakowie delegaci poruszyli ważne kwestie wynikające z wdrażania zasad Katolickiej Nauki Społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej widzianej oczyma wiary, trosce o rodzinę, dostępowi do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie doświadczeń z Ameryki Południowej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

Więcej zdjęć tutaj

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: