KONFERENCJA

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce była organizatorem odbywającej się w dniach 26-31 maja 2013 r. w Tyńcu konferencji Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga. Wzięło w niej udział prawie 60 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.

Rada Generalna jest organem zarządzającym Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, a jej posiedzenia odbywają się corocznie w innym kraju. Podczas tegorocznego spotkania w Krakowie delegaci poruszyli ważne kwestie wynikające z wdrażania zasad Katolickiej Nauki Społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej widzianej oczyma wiary, trosce o rodzinę, dostępowi do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie doświadczeń z Ameryki Południowej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

Więcej zdjęć tutaj

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: