MOPS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie

W maju 2013 r. FDK nawiązała partnerstwo z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Krakowie w zakresie realizacji projektu „Bliżej Obywatela”, a w roku 2014 współpraca była kontynuowana w ramach projektu „Z pożytkiem dla Obywatela”. Współpraca z miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Krakowie polega na pomocy w rekrutacji osób chcących skorzystać z bezpłatnego poradnictwa obywatelskiego. Są to osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, szukające informacji, mające potrzebę skorzystania z konsultacji i porad obywatelskich, w szczególności: osoby starsze 50+ nieradzące sobie z obsługą komputera i mające przez to gorszy dostęp do wiedzy, osoby z niższym wykształceniem, osoby nieradzące sobie z przygotowaniem pism, z samodzielnym rozwiązaniem problemów, osoby o niskich dochodach, których nie stać na odpłatną poradę.

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: