MOPS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie

W maju 2013 r. FDK nawiązała partnerstwo z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Krakowie w zakresie realizacji projektu „Bliżej Obywatela”, a w roku 2014 współpraca była kontynuowana w ramach projektu „Z pożytkiem dla Obywatela”. Współpraca z miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Krakowie polega na pomocy w rekrutacji osób chcących skorzystać z bezpłatnego poradnictwa obywatelskiego. Są to osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, szukające informacji, mające potrzebę skorzystania z konsultacji i porad obywatelskich, w szczególności: osoby starsze 50+ nieradzące sobie z obsługą komputera i mające przez to gorszy dostęp do wiedzy, osoby z niższym wykształceniem, osoby nieradzące sobie z przygotowaniem pism, z samodzielnym rozwiązaniem problemów, osoby o niskich dochodach, których nie stać na odpłatną poradę.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.

Projekty: