MULTIMEDIA

Zapraszamy do obejrzenia naszych filmów:

• Dzieło Kolpinga a społeczeństwo obywatelskie

Przedstawiciele Międzynarodowego Dzieła Kolpinga na Radzie Generalnej w Krakowie, 2013

W dniach 26-31 maja 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce była organizatorem odbywającej się w Krakowie konferencji i obrad Rady Generalnej, która jest organem zarządzającym Międzynarodowego Dzieła Kolpinga. Wzięło w niej udział prawie 60 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch. Podczas spotkania delegaci poruszyli ważne kwestie wynikające z wdrażania zasad Katolickiej Nauki Społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Stowarzyszenia Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej widzianej oczyma wiary, trosce o rodzinę, dostępowi do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie doświadczeń z Ameryki Południowej i Środkowej. Ponadto przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

Film prezentuje wypowiedzi uczestników konferencji na temat roli Dzieła Kolpinga w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego.

(2014, 10 minut)
Produkcja na zlecenie Międzynarodowego Dzieła Kolpinga i Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce

• Prawdziwa solidarność: Kolping po afrykańsku

Działania Dzieła Kolpinga w Afryce Wschodniej

Pomoc dla samopomocy – także w Afryce Wschodniej Dzieło Kolpinga działa zgodnie z tą maksymą. Ludzie w Afryce nie potrzebują jałmużny. Potrzebują sprawiedliwej szansy, a Kolping im tę szansę daje.

Film opowiada, jak Dzieło Kolpinga poprzez kształcenie zawodowe, mikrokredyty, wspieranie rolnictwa i pomoc dla sierot AIDS pomaga ludziom wykorzystać swoje mocne strony oraz rozpoznać i rozwinąć talenty.

(2007,  30 minut)
Produkcja na zlecenie Międzynarodowego Dzieła Kolpinga

• Zielone Złoto Majów

Jak Dzieło Kolpinga przez sprawiedliwy handel pomaga rolnikom w Meksyku

Tu, na wiecznie zielonych wzgórzach stanu Chiapas wszyscy ludzie żyją z rolnictwa. Ich głównym źródłem utrzymania jest uprawa kawy. Byt ich zależy od tego, czy będą dobre plony i czy otrzymają za nie godziwą zapłatę. Niestety pośrednicy handlowi – zwani „kojotami“ – narzucają im bezlitośnie niskie ceny. Mimo ciężkiej pracy rolnicy nie zarabiają na tyle dużo, by móc się utrzymać.
Przy pomocy Dzieła Kolpinga rolnicy z wioski Majoval połączyli się w spółdzielnię „J’Amteletic“ i od tego czasu sprzedają swoją kawę bezpośrednio do Niemiec. W ten sposób otrzymują za nią znacznie lepszą cenę niż wtedy, gdy zmuszeni byli sprzedawać ją pośrednikom.
Dobrą cenę mogą jednakże otrzymać tylko wtedy, jeśli kawa będzie najwyższej jakości.

Film opowiada o tym, jak sprawiedliwy handel, oparty na solidarności producentów towarów i ich odbiorców, potrafi odmienić życie mieszkańców wioski, a także wpływać na polepszenie warunków pracy i jakość uprawianej kawy.

(2011, 13 minut)
Produkcja: Nunnfilm na zlecenie Gesellschaft zur wirtschaftlichen Betätigung des Kolpingwerkes mbH, Paderborn

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: