PARTNERZY

Grupa Zagranica

Grupa Zagranica jest federacją polskich organizacji pozarządowych zaangażowanych w międzynarodową współpracę rozwojową, wspieranie demokracji, pomoc humanitarną i edukację globalną. Od czerwca 2016 r. Fundacja Dzieła Kolpinga jest członkiem Grupy Zagranica.

Działamy w zakresie:

• Rzecznictwa interesów polskich organizacji pozarządowych zaangażowanych we współpracę rozwojową, wspieranie demokracji, pomoc humanitarną i edukację globalną wobec partnerów zewnętrznych, w tym polskiej i europejskiej administracji publicznej;
  • Wspierania wymiany informacji i doświadczeń oraz współpracy pomiędzy organizacjami członkowskimi Grupy;
  • Ułatwiania nawiązywania współpracy pomiędzy polskimi organizacjami pozarządowymi a ich potencjalnymi partnerami za granicą;
  • Wspomagania technicznego, szkoleniowego i informacyjnego polskich organizacji pozarządowych zajmującyh się współpracą rozwojową, w szczególności organizacji członkowskich Grupy.

​

Międzynarodowe Dzieło Kolpinga (Kolping International) jest katolickim związkiem społecznym założonym w XIX w. przez księdza Adolpha Kolpinga. Obecnie działa w 61 krajach, na prawie wszystkich kontynentach świata i zrzesza ponad 400 tys. członków działających w lokalnych stowarzyszeniach zwanych Rodzinami Kolpinga.

Dzieło Kolpinga w Szwajcarii zrzesza 80 Stowarzyszeń Rodzina Kolpinga, które działają zgodnie z mottem: Żyj odpowiedzialnie, działaj solidarnie. Podstawą ich pracy są 3 obszary: wspólnota, kształcenie i solidarność. Dzieło Kolpinga realizuje wiele projektów pomocowych dla Ugandy i Boliwii.

Od 20 lat Związek Diecezjalny Dzieła Kolpinga w Essen jest partnerem Dzieła Kolpinga w Polsce. Partnerstwo to realizuje się poprzez wymianę doświadczeń w czasie spotkań, wyjazdów studyjnych, wspólnych konferencji i seminariów. Dzieło Kolpinga w Essen posiada duże doświadczenie w praktycznej realizacji programów edukacji globalnej i pomocy rozwojowej.

Dzieło Kolpinga w Ugandzie (DKU) powstało w 1982 r. i zrzesza 10 872 członków w 360 grupach samopomocowych, którymi są Rodziny Kolpinga funkcjonujące w całym kraju. Dzięki międzynarodowej współpracy Dzieło Kolpinga w Ugandzie prowadzi profesjonalne, zróżnicowane projekty na rzecz potrzebujących. Oferuje działania edukacyjne i rozwojowe: udzielanie mikrokredytów, dostęp do programów oszczędnościowych, pomoc w zakładaniu grup samopomocowych i inicjowanie współpracy regionalnej.

Stowarzyszenie „Jeden Świat” w Lipsku („Eine Welt e.V.Leizig”) istnieje od 1990 r. i zrzesza ok. 50 członków.
Działania stowarzyszenia koncentrują się na edukacji globalnej i międzykulturowej oraz propagowaniu wzajemnego zrozumienia i tolerancji wobec różnych kultur.

Od 2010 r. Fundacja prowadzi projekty z cyklu „Globalnie-Odpowiedzialnie” skierowane do nauczycieli i młodzieży oraz wydaje materiały dydaktyczne dla nauczycieli i młodzieży (komiks pt. „Globalnie-Odpowiedzialnie”).
Ponadto od 2011 r. poprzez swoich ekspertów Fundacja uczestniczy w partnerskich przeglądach materiałów poświęconych EG prowadzonych przez Grupę Zagranica.

Współpraca z miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Krakowie polega na pomocy w rekrutacji osób chcących skorzystać z bezpłatnego poradnictwa obywatelskiego. Są to osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, szukające informacji, mające potrzebę skorzystania z konsultacji i porad obywatelskich, w szczególności: osoby starsze 50+ nieradzące sobie z obsługą komputera i mające przez to gorszy dostęp do wiedzy, osoby z niższym wykształceniem, osoby nieradzące sobie z przygotowaniem pism, z samodzielnym rozwiązaniem problemów, osoby o niskich dochodach, których nie stać na odpłatną poradę.

1 września 2018 r. w Łączycach odbył się piknik "Kolorowy wrzesień w nowych barwach", podczas którego poruszano tematykę sprawiedliwego handlu. Szczególnym produktem na pikniku była kawa Tatico.

Od lipca br. rusza bezpłatna pomoc w zakresie świadczenia porad prawnych i obywatelskich skierowana do osób w wieku 60+

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”.

Projekty: