SENIORZY

• Projekt „Trzy aspekty profilaktyki zdrowotnej wśród seniorów – wiedza, umiejętności i ruch ”

Celem nadrzędnym projektu była poprawa jakości edukacji osób starszych 60 + i zwiększenie różnorodności działań na rzecz osób starszych 60+ w zakresie profilaktyki prozdrowotnej na terenie woj. małopolskiego (powiaty brzeski, bocheński, krakowski, m. Kraków, oświęcimski) i podkarpackiego (powiat jarosławski) w okresie czerwiec-grudzień 2014.W ramach zrealizowanych działań zgodnie z harmonogramem oraz budżetem projektu wsparcie otrzymało 211 seniorów w wieku 60+ z siedmiu obszarów: Dębna, Bochni, Brzeska, Jarosławia, Prus, Oświęcimia i Krakowa. Ponadto realizacja działań projektowych pozwoliła na osiągnięcie celów szczegółowych: motywowanie osób starszych 60+ do podejmowania działań prozdrowotnych i zachowania aktywności ruchowej, wzrost dostępu do oferty edukacyjnej z zakresu profilaktyki prozdrowotnej optymalnie dostosowanej do rozwiązywania problemów osób starszych 60+, wzmocnienie sprawności fizycznej oraz poprawy zdrowia fizycznego osób starszych. W ocenie osób realizujących, adresaci zadania z ogromnym zaangażowanie uczestniczyli w spotkaniach projektowych. Zawiązały się nowe znajomości i przyjaźnie wśród osób starszych.

W ramach projektu osiągnięto następujące rezultaty:

• wsparcie uzyskało 7 Klubów Seniora prowadzonych przy Stowarzyszeniach Rodziny Kolpinga,

• zrealizowano 35 nowych zajęć (1. Leki z naturalnej apteczki, 2. Leki z domowej apteczki, 3. Programy profilaktyczne, prawa pacjenta, 4. Domowa opieka na chorym, 5. zdrowa dieta- prawdy i mity, zdrowe produkty x 7 lokalizacji), w których wzięło udział 211 beneficjentów (187 kobiet, 24 mężczyzn),

• 189 osób stwierdziło, że wzrosła ich wiedza w zakresie profilaktyki prozdrowotnej,

• 206 osób oceniło, że projekt wpłynął na poprawę ich kondycji fizycznej,

• 61 osób wzięło udział w wędrowaniu szklakiem św. Jakuba.

Projekt był realizowany w ramach rządowego programu Aktywności Społecznej Osób Starszych ASOS 2014

Okres realizacji: 1.06.2014 – 31.12.2014
www.senior.kolping.pl

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: