SZKOLENIA I DORADZTWO
07.2014

Seminarium „Aktywni Młodzi – lokalnie i globalnie”

W dniach 11-13.10.2013 r. w ramach projektu „Aktywni Młodzi – lokalnie i globalnie” odbyło się seminarium dla liderów kolpingowskich świetlic poświęcone tematyce edukacji globalnej.

Wygłoszone referaty i przygotowane prezentacje:

• Izabela Parkitna-Mierzwa, Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK: „Dlaczego edukacja globalna w świetlicy?” – warsztaty z praktycznymi sposobami wykorzystania zagadnień edukacji globalnej w zajęciach świetlicowych.
  • Izabela ParkitnaMierzwa, Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK: „Zakres tematyczny i metody edukacji globalnej” – warsztaty.
  • Hubert Tintelott, Kolping International: „Impulsy dla edukacji globalnej –  z katolickiej nauki społecznej oraz dokumentów podstawowych Międzynarodowego Dzieła Kolpinga”.
  • Hildegard Holenstein, Ruth Rumo, Kolping Schweiz: „Przykłady działań w kolpingowskim świecie.  Z perspektywy szwajcarskiego Dzieła Kolpinga”.
  • Sylwia Gajownik, Fundacja Kultury Chrześcijańskiej ZNAK:  „Jak przekazywać wiedzę młodym ludziom, by wzbudzić ich ciekawość?”.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.