Uganda Kolping Society

Uganda Kolping Society (Dzieło Kolpinga w Ugandzie)

Dzieło Kolpinga w Ugandzie (DKU) powstało w 1982 r. i zrzesza 10 872 członków w 360 grupach samopomocowych, którymi są Rodziny Kolpinga funkcjonujące w całym kraju. Dzięki międzynarodowej współpracy Dzieło Kolpinga w Ugandzie prowadzi profesjonalne, zróżnicowane projekty na rzecz potrzebujących. Oferuje działania edukacyjne i rozwojowe: udzielanie mikrokredytów, dostęp do programów oszczędnościowych, pomoc w zakładaniu grup samopomocowych i inicjowanie współpracy regionalnej.

Od 4 lat ugandyjskie Dzieło Kolpinga realizuje program szkoleń zawodowych w ramach tzw. Work Opportunity Programme. Od roku 2011 przeprowadzono 6 kursów: fryzjerski, komputerowy, naprawy i konserwacji motocykli, cateringu, naprawy sprzętu elektronicznego, instalacji elektrycznych i solarnych. Do tej pory w kursach wzięło udział 306 osób. Ważnym projektem jest też program oszczędnościowo-kredytowy, w którym uczestniczą 262 gospodarstwa domowe tworzące 19 grup samopomocy.

W roku 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce podjęła współpracę z Dziełem Kolpinga w Ugandzie w zakresie projektów dotyczących wyrównywania szans edukacyjnych i zawodowych ugandyjskiej młodzieży.

Świetnie wiemy, że pomoc Ukrainie to maraton, a nie sprint dla tego planujemy kolejne działania, w które pragniemy również włączyć naszych Członków, Pracowników i Sympatyków.

Z Ukrainy dochodzą do nas dramatyczne prośby o modlitwę. Bo oprócz walki z kulami, toczy się i ta duchowa. Prosimy, dołączcie do niej tak, jak możecie: w swoich domach i kościołach.

Rok 2021 za nami! Dla uczestników i realizatorów projektu „AS: aktywnie-społecznie” był to czas intensywnej pracy i mierzenia się
z wyzwaniami, a także poszerzania horyzontów i zdobywania nowych doświadczeń.

Zapraszamy do zapoznania się z rezultatami międzynarodowego projektu edukacyjnego Erasmus + COFFEE

4 ELEMENTS to wymiana młodzieżowa skierowana do uczestników z 7 państw: Bułgarii, Grecji, Włoch, Polski, Hiszpanii, Serbii i Rumunii.

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu

Projekty: