Uganda Kolping Society

Uganda Kolping Society (Dzieło Kolpinga w Ugandzie)

Dzieło Kolpinga w Ugandzie (DKU) powstało w 1982 r. i zrzesza 10 872 członków w 360 grupach samopomocowych, którymi są Rodziny Kolpinga funkcjonujące w całym kraju. Dzięki międzynarodowej współpracy Dzieło Kolpinga w Ugandzie prowadzi profesjonalne, zróżnicowane projekty na rzecz potrzebujących. Oferuje działania edukacyjne i rozwojowe: udzielanie mikrokredytów, dostęp do programów oszczędnościowych, pomoc w zakładaniu grup samopomocowych i inicjowanie współpracy regionalnej.

Od 4 lat ugandyjskie Dzieło Kolpinga realizuje program szkoleń zawodowych w ramach tzw. Work Opportunity Programme. Od roku 2011 przeprowadzono 6 kursów: fryzjerski, komputerowy, naprawy i konserwacji motocykli, cateringu, naprawy sprzętu elektronicznego, instalacji elektrycznych i solarnych. Do tej pory w kursach wzięło udział 306 osób. Ważnym projektem jest też program oszczędnościowo-kredytowy, w którym uczestniczą 262 gospodarstwa domowe tworzące 19 grup samopomocy.

W roku 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce podjęła współpracę z Dziełem Kolpinga w Ugandzie w zakresie projektów dotyczących wyrównywania szans edukacyjnych i zawodowych ugandyjskiej młodzieży.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Kolpingowscy edukatorzy edukacji globalnej po raz kolejny spotkali się na międzynarodowym szkoleniu.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.

Projekty: