Uganda Kolping Society

Uganda Kolping Society (Dzieło Kolpinga w Ugandzie)

Dzieło Kolpinga w Ugandzie (DKU) powstało w 1982 r. i zrzesza 10 872 członków w 360 grupach samopomocowych, którymi są Rodziny Kolpinga funkcjonujące w całym kraju. Dzięki międzynarodowej współpracy Dzieło Kolpinga w Ugandzie prowadzi profesjonalne, zróżnicowane projekty na rzecz potrzebujących. Oferuje działania edukacyjne i rozwojowe: udzielanie mikrokredytów, dostęp do programów oszczędnościowych, pomoc w zakładaniu grup samopomocowych i inicjowanie współpracy regionalnej.

Od 4 lat ugandyjskie Dzieło Kolpinga realizuje program szkoleń zawodowych w ramach tzw. Work Opportunity Programme. Od roku 2011 przeprowadzono 6 kursów: fryzjerski, komputerowy, naprawy i konserwacji motocykli, cateringu, naprawy sprzętu elektronicznego, instalacji elektrycznych i solarnych. Do tej pory w kursach wzięło udział 306 osób. Ważnym projektem jest też program oszczędnościowo-kredytowy, w którym uczestniczą 262 gospodarstwa domowe tworzące 19 grup samopomocy.

W roku 2013 r. Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce podjęła współpracę z Dziełem Kolpinga w Ugandzie w zakresie projektów dotyczących wyrównywania szans edukacyjnych i zawodowych ugandyjskiej młodzieży.

Na przełomie listopada i grudnia Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce zorganizowała Forum Odpowiedzialnej Konsumpcji. Wydarzenie odbyło się w Zamku w Niepołomicach i zostało uświetnione obecnością wyjątkowych gości.

Pracownicy Centrum Porad Prawnych i Obywatelskich w Krakowie przeprowadzili kolejne warsztaty prawne  dla seniorów w ramach projektu „Wsparcie prawno-doradcze dostępne dla Seniora”.

Projekty: