WYDARZENIA
06.2013

Konferencja Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga - 26-31.05.2013

W dniach 26-31.05.2013 r. w Tyńcu odbyła się konferencja Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga.  Wzięło w niej udział 63 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.

Delegaci poruszyli kwestie wynikające z wdrażania zasad katolickiej nauki społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej  widzianej oczyma wiary,  trosce o rodzinę, dostępowi  do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie  doświadczeń z Ameryki Łacińskiej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

Kilkaset miast, kilkadziesiąt krajów, różne kontynenty – wszyscy spotykają się na 24 godziny, aby pracować na rzecz ochrony klimatu. Będą inspirujące wykłady, ciekawe prezentacje, burzliwa praca w grupach, cenny coaching i mentoring oraz rozrywka i konkurs z nagrodami. Rusza 3. edycja Climathonu w Krakowie!

Z przyjemnością informujemy,m że Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

8 października bieżącego roku Rodzina Kolpinga z Bochni zorganizowała Piknjik Fair Trade dla seniorów w leśniczówce Łoś.