WYDARZENIA
06.2013

Konferencja Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga - 26-31.05.2013

W dniach 26-31.05.2013 r. w Tyńcu odbyła się konferencja Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga.  Wzięło w niej udział 63 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.

Delegaci poruszyli kwestie wynikające z wdrażania zasad katolickiej nauki społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej  widzianej oczyma wiary,  trosce o rodzinę, dostępowi  do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie  doświadczeń z Ameryki Łacińskiej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

W Krakowie w dniach 20-22.04.2018r. odbyło się posiedzenie Międzynarodowej Grupy ds. Współpracy Partnerskiej.

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce realizuje projekt pn: "Glokalizacja w edukacji dorosłych" w ramach programu Erasmus+...

Przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia dotarły do nas wspaniałe wieści z Ugandy.

Spotkanie dla osób zajmujących się edukacją globalną. Odbędzie się ono w Štiavnické Bane (Słowacja), 21-24 kwietnia 2016 r. Język - angielski.