WYDARZENIA
06.2013

Konferencja Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga - 26-31.05.2013

W dniach 26-31.05.2013 r. w Tyńcu odbyła się konferencja Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga.  Wzięło w niej udział 63 przedstawicieli z 30 krajów świata: Argentyny, Austrii, Beninu, Boliwii, Brazylii, Chile, Dominikany, Ekwadoru, Filipin, Indii, Kenii, Kolumbii, Meksyku, Niemiec, Nigerii, Peru, Polski, Portugalii, RPA, Rumunii, Rwandy, Słowenii, Szwajcarii, Tanzanii, Ugandy, Urugwaju, USA, Węgier, Wietnamu i Włoch.

Delegaci poruszyli kwestie wynikające z wdrażania zasad katolickiej nauki społecznej w społecznościach lokalnych, wśród których działają poszczególne Rodziny Kolpinga. Najwięcej czasu poświęcono godności osoby ludzkiej  widzianej oczyma wiary,  trosce o rodzinę, dostępowi  do pracy, polityce jako służbie społecznej oraz solidarnej ekonomii na przykładzie  doświadczeń z Ameryki Łacińskiej. Podczas spotkania przedstawiciele związków narodowych wymienili doświadczenia z działalności swych stowarzyszeń w poszczególnych krajach.

Fundacja Dzieła Kolpinga włączyła się do konkursu – jako lokalny koordynator i zaprasza do składania prac konkursowych.

CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

PRAWDZIWIE ZMARTWYCHWSTAŁ!

ALLELUJA!

Dostarczyliśmy kawę Tatico do Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie!

Co można zrobić dla planety nie wychodząc z domu? Koniecznie przeczytaj!

#zostanwdomu