WYDARZENIA
03.2016

Niedziela dla Wiaderka Prądu.

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Makowie Podhalańskim i Kolpingowski Klub Seniora postanowiły przyłączyć się do akcji Wiaderko Prądu organizowanej przez Fundację Dzieła Kolpinga . Za zgodą i przy wsparciu naszego Prezesa ks. Tadeusza Różałowskiego zorganizowaliśmy zbiórkę pieniędzy po mszach świętych w niedzielę 28 lutego 2016 roku. Wykorzystując okres Wielkiego Postu zaapelowaliśmy do naszych parafian o wsparcie naszej akcji. Niedzielną zbiórkę poprzedziły zapowiedzi oraz rozplakatowanie Akcji w gablotach przykościelnych i na mieście. Parafianie okazali nam wsparcie i uzbieraliśmy 2374 złote. Niebanalnym okazała się również okazja do rozdania setek ulotek informujących o akcji Wiaderko Prądu, rozdaliśmy również kilkadziesiąt przekazów licząc na dalszą hojność makowskich parafian. Akcję swoim zaangażowaniem firmowali członkowie stowarzyszenia i Kks-u , którzy kwestowali i udzielali informacji . Była ta niedziela nie tylko możliwościom pomocy dla innych ale udowodniła że mamy zaangażowanych i chętnych do pomocy członków pod sztandarem Kolpinga.

Z Kolpingowskim pozdrowieniem - Bożena Wojdyła.

Kompetencje kulturowe to jeden z aspektów projektu „AS: aktywnie – społecznie”, którego Fundacja jest realizatorem.

Uczestnicy projektu COFFEE-Cooperation for fair economy and education spotkali się w przededniu wyjazdu do Meksyku w siedzibie Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce.

Wolontariusze dla NGO – wsparcie organizacji pozarządowych z terenu Małopolski